Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/190121%20Kick%20Off%20Oostland.jpg
VNO-NCW Oostland geeft kick-off 2019
Datum: 28-01-2019

De groei zal de komende jaren vertragen, voorspelt Menno Middeldorp, hoofdeconoom​ van de Rabobank. Toch is de banengroei in Oostland nog groter dan elders in het Nederland.

Door Monique Spek

VNO-NCW Oostland en de Rabobank hebben op 21 januari een bijeenkomst voor ondernemers georganiseerd over de economische vooruitzichten in het Oostland. “Het ondernemersklimaat is hier prima", opent Fabian van der Horst, directeur Bedrijven Rabobank Zuid- Holland Midden, de bijeenkomst. "Samen helpen we elkaar met groeien, kennis delen en inzicht geven op thema’s. We hebben net een jaar afgesloten waarin speciale aandacht was voor zowel internationale als nationale en regionale zaken. Voorbeeld is het wereldvoedselprobleem of -dichterbij huis - de herstructurering en betere ontsluiting van een tuinbouwgebied in Oostland. Ook hebben we een bezoek gebracht aan Robohouse, waar we de innovatie challenge zijn gestart. In mei, tijdens de dag van de innovatie, maken we de winnaar van deze challenge bekend en kunnen we ervaren hoe ondernemers in hun bedrijven innoveren. Ook hebben we de Dag van de circulaire ondernemer bij Koppert Biologic Systems gehouden, met tal van inspirerende gastsprekers.”

Foto Kick Off Oostland 2019 1.jpg

Dreigende wolken
Wat zijn in 2019 de mogelijkheden, kansen en bedreigingen voor de ondernemer? Menno Middeldorp, hoofdeconoom Nederland van RaboResearch: “Er hangen wat dreigende wolken, maar de zon schijnt nog net. De groei zal de komende jaren vertragen en economieën lopen tegen hun grenzen aan. De piek in Europa is voorbij, maar de groei blijft nog wel even. In Nederland is die groei wel sneller dan in andere Europese landen. In 2006 – voor de crisis – was de belangrijkste belemmering van de groei het gebrek aan vraag, maar nu is dat het gebrek aan arbeidskrachten.” Over de Brexit maakt Middeldorp zich zorgen: "Nederland leeft mee met de Britten, want we zijn een van de grootste handelspartners van hen. Bij een harde Brexit zal er vice versa minder handel mogelijk zijn.”

Oostland
In het Oostland – Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp – is de banengroei groter dan in de rest van Nederland, vooral in de glastuinbouw, de groothandel en de logistiek. “Er zijn meer mensen in de regio komen wonen, maar de steden rond Oostland trekken de mensen aan voor werk. In vergelijking met andere gemeenten blijven er in Oostland weinig werkenden over. Er zijn in heel Zuid-Holland veel vacatures in ICT, techniek, logistiek en agrarische sector.”
Middeldorp wijst op de managementpraktijk die niet alleen gericht moet zijn op het aantrekken van medewerkers, maar ook op het binnenhouden van ze. “Doelen stellen, ontwikkelingen binnen het bedrijf zowel bijhouden als meten en bovendien medewerkers belonen; daar staat de focus niet genoeg op.”

Foto Kick Off Oostland 2019 2.jpg

Jaaroverzicht
Ilone Ammerlaan, voorzitter van VNO-NCW Oostland, sluit af. Zij wijst op het belang van de leden die als ambassadeur nieuwe leden enthousiast maken voor VNO-NCW. In september staat weer het altijd drukbezochte Miljoenenontbijt op de agenda.

Bijlagen
Deel artikel