Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/181217%20Nieuwe%20held%20WLD-DLD.jpg
Niet groeien, maar bloeien
Datum: 18-12-2018

“We zijn verslaafd geraakt aan groei, maar wat brengt alleen maar groei ons? We hebben bezield ondernemerschap nodig!” Tijdens de eindejaarsbijeenkomst van VNO-NCW Westland-Delfland roept Cees van der Meij, directeur van Royal Lemkes, ondernemers op hun sociale verantwoordelijkheid te nemen. Toine Wilke van Sea Green is uitgeroepen tot Nieuwe Held 2018.

door Pieter van der Meulen

Bij Rabobank Westland in De Lier wordt het ondernemersjaar 2018 voor de regio Westland-Delfland afgesloten met een feestelijke borrel. “We zijn dit jaar een nieuw traject ingegaan met de regio, waarbij we onder meer door samenwerking met Jong Management de diversiteit van ons netwerk hebben vergroot,” trapt Pieter Eenhoorn, voorzitter VNO-NCW Westland-Delfland, af. “We zien meer jonge ondernemers en de man-vrouw verhouding is verder verbeterd. We hebben afscheid genomen van Paul van Delft als regiomanager en hebben zijn opvolger Angelique de Wit verwelkomd.” Gastheer Hans de Leeuw, directievoorzitter van Rabobank Westland, neemt na 32 jaar afscheid van de Rabobank-organisatie en wordt opgevolgd door Gerard van Hoeven. “Voor de vijfde keer op rij sluiten we het jaar met VNO-NCW Westland-Delfland hier af,” zegt De Leeuw. “Deze regio kenmerkt zich door een enorm actief netwerk en een sterke lobby. Na moeilijke jaren schijnt de zon weer voor ondernemers, de somberheid is weg.”

Bezield ondernemer
“Ik sta op de schouders van mijn voorouders. Van hen heb ik geleerd dat we er moeten zijn voor elkaar.” Cees van der Meij, directeur van Royal Lemkes, ziet een enorme hang naar bewustwording, naar een doel. “Alles wordt gemeten in groei. Alles moet meer, alles moet beter. We zijn dit jaar 0,1 procent gelukkiger geworden, heb ik gelezen. We lijken verslaafd aan groei, maar wat missen we dan? Naast groter worden en meer winst maken, zouden we meer moeten denken ‘waar ben ik mee bezig en waarmee maak ik het verschil?’. Ik vind dat er slecht wordt gezorgd voor onze ouderen. De zorg kan op een andere manier vorm worden gegeven en daarin is ondernemerschap een hele belangrijke factor. Juist in het zorgdomein kan ondernemerschap een grote bijdrage leveren. Er wordt besteed 32 miljoen aan zorg, maar aan de vraag wordt niet beantwoord. Dat is beschamend.”

Popeye-moment
“Ondernemers zijn de brandstof van de economie. Op sociaal, politiek en bestuurlijk vlak zijn ondernemers nodig die zeggen: zo kan het niet langer! Het gaat niet om groei, maar om bloei. Wat draag je bij aan de maatschappij? Ik vind dat ondernemers een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben en écht het verschil kunnen maken. Zelf heb ik mijn Popeye-moment gehad waarop ik het niet meer kon aanzien en in actie ben gekomen. Ik heb een oud pand gekocht en een combinatie van commerciële, sociale en zorgactiviteiten opgezet voor ouderen. Door het op een ondernemende manier aan te pakken is het mogelijk een verschil te maken. Dat kan op allerlei vlakken, ook bijvoorbeeld voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Uiteindelijk komt het altijd neer op waardering, daar teren mensen op. We hebben nieuwe helden nodig, ondernemers die als collectief antwoord geven op sociale vraagstukken. Ik geloof erin!”

Toine de Zeewierman
Het muzikale intermezzo wordt verzorgd door Elke Vierveijzer, winnares van het Rabobank Talenten Concours en finaliste van het Amsterdams Kleinkunstfestival. Met een combinatie van cabaret, muziek en interactie met de zaal weet Vierveijzer te vermaken en te ontroeren. Met name met haar ‘Hoge piefen-lied’ krijgt ze de lachers op de hand.
Ook dit jaar reikt VNO-NCW Westland-Delfland in samenwerking met Rabobank en de gemeente Westland de Nieuwe Heldenprijs uit. Deze ondernemersprijs is bedoeld om succesvol beginnend ondernemerschap te belonen en te versnellen. Vier kandidaten hebben het tot de finale geschopt: Metrolder Company, Antecy, Living Light en Sea Green. Ieder krijgt een minuut om het publiek te overtuigen van hun idee. Het publiek is de jury en bepaalt via een online stemming de winnaar. Toine Wilke van Sea Green is met 34 procent (één procent meer dan de nummer twee) de gelukkige. Wilke, ook wel bekend als Toine de Zeewierman, wil de komende jaren met Sea Green de voedselmarkt op z’n kop zetten. Zeewier is het voedsel van de toekomst: duurzaam, gezond en verrassend lekker. De zeewierproducten, waaronder de zeewierburger, zijn al op 250 verkooppunten in Nederland verkrijgbaar. Wilke wint een lidmaatschap van VNO-NCW West en tienduizend euro.
Lees het persbericht over de Nieuwe Held 2018 met reactie van Toine Wilke op de uitverkiezing.

Na de bekendmaking van de Nieuwe Held genieten de ruim tweehonderd aanwezigen van een smakelijk ‘walking diner’ en gezellige borrel.

​Fotoreportage

Bijlagen
Deel artikel