Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/181212%20Sociaal%20Leiderschap%20NH.jpg
Sociaal leiderschap inspireert
Datum: 17-12-2018

Door Manue Azoulay

Sociale ondernemers zoeken vernieuwende oplossingen voor maatschappelijke problemen, zoals klimaat- verandering, armoedebestrijding en arbeidsparticipatie. Sociale leiders zijn daarin koplopers. Maar hoe pak je dat aan, wat kun je van elkaar leren en welke middelen zijn er beschikbaar? VNO-NCW organiseerde daarvoor samen met The Colour Kitchen een bijeenkomst met als centraal thema Sociaal leiderschap inspireert.

Geïnspireerd door de prachtige locatie van de Goede Doelen Loterijen te Amsterdam gaan we met een select gezelschap van het DGA netwerk aan de slag in drie ronde tafels met het delen van onze ervaringen. Al bij de aftrap van Leon Hamstra, voorzitter DGA netwerk Noord-Holland, blijkt dat ondernemers al vaak meer doen dan ze denken en dat met kleine aanpassingen grote stappen, en dus impact, te maken zijn. Waar het feitelijk om gaat is dat elk mens zijn eigen talenten heeft en dat mensen met talent niet op de bank horen te zitten.

De bijeenkomst is een verkenning op hoe je mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een kans kunt geven en hoe je dat talent kunt benutten voor je organisatie. Janneke Leenaars, directeur van The Colour Kitchen Foundation: “Het gaat om mensen, die nu aan de zijlijn staan, in hun talent te zien en hen op die wijze verder te ontwikkelen, te versterken en in je bedrijf in te zetten. En het besef dat we zelf ook in ons (werk)leven vele 'kansen' hebben gehad, van mensen die in ons geloofden”, aldus Leenaars.

Aart van der Gaag, ambassadeur van de banenafspraak, leidt een ronde tafel over de 100.000 banen uit het Sociaal Akkoord. “ Ondanks onze huidige economie vallen nog steeds veel mensen buiten de boot. Ondernemers zijn intrinsiek gemotiveerd om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een plek te bieden en dat zien we toenemen. Diversiteit in je personeelsbeleid is steeds populairder”, aldus Van der Gaag. Helaas zien ondernemers door de bomen het bos niet meer. Of het nu gaat om subsidies, kandidaten of extra begeleiding van een kandidaat met afstand tot de arbeidsmarkt, de transparantie ontbreekt bij welk loket je moet aankloppen.

Als rode draad van de bijeenkomst zien we dat er in de maatschappij ruimte ontstaat voor een nieuwe manier van ondernemerschap. Het gaat om een gemeenschappelijk belang om het anders aan te gaan pakken en extra kansen te creëren. Kleinschalige projecten zijn vooral zeer effectief. Tip van Van der Gaag: ”Bezoek vooral andere ondernemers die hierin al wat verder zijn”. In de vervolgbijeenkomst in 2019 willen we nog concreter maken welke instrumenten en middelen er beschikbaar zijn voor ondernemers om ze bij sociaal ondernemerschap te ondersteunen. “We hebben huiswerk meegekregen”, aldus Van der Gaag.

Videovlog
www.opnaarde100000banen.nl

Bijlagen
Deel artikel