Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/181213%20Voorzitterswissel.jpg
Afscheid van krachtige verbinder
Datum: 16-12-2018

Door Merijn van Grieken/ Van Grieken Tekst

‘Rotterdamsche Confituur, een sociale delicatesse’ staat er op het label. Een glazen pot jam gemaakt door jongeren uit het voortgezet onderwijs en het praktijkonderwijs in Rotterdam. Het is een passend afscheidscadeau van de scheidend voorzitter Diederik van Dommelen van VNO-NCW Regio Rotterdam. Alle aanwezigen op de eindejaarsbijeenkomst op 13 december in de burgerzaal van het stadhuis op de Coolsingel nemen een potje mee naar huis.
“Vergeet deze sociale ondernemingen niet”, is Van Dommelens laatste boodschap aan de zaal vol gewicht. Behalve leden van VNO-NCW Regio Rotterdam zijn ook aanwezig burgemeester Ahmed Aboutaleb, locoburgemeester Bert Wijbenga, wethouder Adriaan Visser van financiën, wethouder Barbara Kathmann van economie, de oud-burgemeesters Ivo Opstelten en Bram Peper van de stad en Hans de Boer van VNO-NCW.

Verbinder
Het is de avond van Van Dommelen. Na 7 jaar voorzitterschap draagt hij de hamer over aan Mai Elmar, directeur van Cruise Port Rotterdam. Voor Van Dommelen zijn er lovende woorden, een staande ovatie voor zijn tomeloze inzet voor de stad en - als klap op de vuurpijl - de Wolfert van Borselenpenning en bijbehorende speld van burgemeester Aboutaleb. “Ik ben sprakeloos. Het is ontzettend leuk om voor Rotterdam te werken, zo’n mooie stad! Een van de mooie dingen is dat we het samen doen”, zegt een verraste Van Dommelen.
Op de zilveren penning staat aan de voorkant het ridderzegel van de edelman die in 1299 de eerste stadsrechten verleende aan Rotterdam. Op de achterzijde staat altijd een persoonlijk toegesneden inscriptie. In het geval van Van Dommelen luidt het opschrift: ‘Krachtige verbinder van cultuur en economie’.

Samenwerken
“De zeven jaar zijn voorbij gevlogen. Stilzitten komt in uw woordenboek niet voor. Woorden die daar wel in pasten zijn: strategisch, pragmatisch, inspirerend, motiverend en bijzonder betrokken. Samenwerking tussen gemeente, bedrijfsleven en onderwijs is het sleutelwoord. Een bevlogen man met een groot hart voor het Rotterdamse bedrijfsleven en de culturele sector”, aldus Aboutaleb in zijn dankwoord.
Van Dommelen kijkt terug op mooie jaren met een uniek bestuur, een ‘mooie club van vrienden’ en een goede relatie met het stadsbestuur. “De sfeer van samenwerken is misschien wel uniek. Dat moeten we in stand houden”, zegt hij. Trots is hij onder meer op de oprichting van de IT Campus en op de bijdragen aan het Collectiegebouw in het Museumpark, Feyenoord XL, het 100.000-banenplan en de leer-werkakkoorden.

Uitdagingen
De nieuwe voorzitter Mai Elmar wil vanavond nog nergens op vooruit blikken. “Daarvoor is het te vroeg”, zegt ze bescheiden. Er liggen een aantal uitdagingen, weet Van Dommelen. “Zo kan zij de agenda internationaliseren, kan ze bouwen aan een foodcluster – daar is grote behoefte aan in de stad-  en kan ze samen met partners en het gemeentebestuur werken aan een integrale strategie rondom het vestigingsklimaat voor ondernemers. Mai zal haar eigen stempel gaan drukken”, aldus Van Dommelen.

Fotoreportage

Bijlagen
Deel artikel