Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/181210%20Magazine%206%20-%20Muziek.jpg
Muziek als wapen tegen burn-out
Datum: 10-12-2018

​“Willen wij cultuur behouden, dan moeten wij voortgaan met cultuur te scheppen”, schrijft Nederlands bekendste historicus Johan Huizinga in zijn magnum opus ‘Herfsttij der Middeleeuwen’. Merel Huizinga, mezzosopraan, directeur van Philomela en al jaren lid van VNO-NCW West, zet met haar stichting de woorden van haar voorvader kracht bij. “Mensen verbinden door muziek, dat is ons motto. Maar daarvoor moet je zó ondernemend zijn.”

door Pieter van der Meulen

In 2018 bestaat stichting Philomela tien jaar, een geweldige mijlpaal. Hoe is het allemaal begonnen?
“Eind 2007 heb ik als cadeau van de Nederlandse ambassade gezongen voor de sultan van Oman. Ik verbleef in zijn prachtige paleis en trad op in de grandioze concertzaal. De volgende dag ging ik terug naar Nederland om te zingen in een bejaardentehuis. Het contrast in omgeving en entourage was immens, maar desondanks maakte de muziek daar de mensen zo gelukkig. Toen heb ik besloten Philomela op te richten. Wij willen met onze muziek mensen met elkaar in contact brengen over cultuur, leeftijd en maatschappelijke achtergrond heen.”

Hoe doen jullie dat?
“We hebben inmiddels veertien professionele producties gemaakt en meer dan zeshonderd voorstellingen gedaan. In zorginstellingen, bij grote bedrijven en ook voor kinderen om hen op jonge leeftijd kennis te laten maken met muziek en dichtkunst. Ons doel is voor en met bewoners van zorginstellingen, scholieren, buurtbewoners en migranten mensen te verbinden door klassieke muziekproducties.”

Is het moeilijk om het leven als muzikant te combineren met ondernemerschap?
“Dat is een lastige combinatie, het zijn toch twee verschillende hersenhelften die samenkomen. Om als muzikant je niveau op peil te houden, moet je heel intensief studeren. Maar om een culturele stichting draaiende te houden, is een enorm ondernemende instelling vereist. Ik ben al vrij vroeg lid geworden van VNO-NCW West en heb daar heel erg moeten wennen. Maar het heeft voor mij een belangrijke bijdrage geleverd om anders en vooral ondernemender te leren denken. Daarnaast heb ik belangrijke contacten gemaakt met bedrijven waar we nog steeds mee samenwerken.”

Waarom is het belangrijk dat de culturele sector en het bedrijfsleven samenwerken?
“Voor muzikanten is het belangrijk om naast hun artistieke ontwikkeling ook zakelijke vaardigheden te ontwikkelen. Toen ik begon met Philomela kon ik bij wijze van spreken nog niet eens een factuur opstellen, laat staan een bedrijfsplan schrijven. Door met bedrijven op te trekken en samen te werken, leer je anders en commerciëler denken. Andersom is het belangrijk dat ondernemerscultuur op waarde kunnen schatten en het belang ervan inzien voor de samenleving en juist ook het bedrijfsleven. Als ik merk dat mensen niet eens weten wie Tsjaikovski is, schrik ik toch wel. En een levendig cultureel klimaat heeft een sterk positief effect op het aantrekken van buitenlandse bedrijven.”

Ter ere van het jubileum geeft Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, een muzikaal college in de Stadsschouwburg in Amsterdam over burn-outs. Wat hebben stress en muziek met elkaar te maken?
“Erik is de expert op dat gebied, maar uit eigen ervaring ken ik de kracht van muziek. Op jonge leeftijd is mijn vader overleden en toen ik jaren later de muziek hoorde die op zijn begrafenis werd gespeeld, bracht dat een hele levendige herinnering teweeg. Ik was weer terug in dat zaaltje, met alle emoties. Ook dat is een reden voor mij geweest om Philomela op te richten. Door naar muziek te luisteren of er zelf mee bezig te zijn, worden je hersenen in bepaalde gebieden actiever. Van Erik heb ik geleerd dat het niet uitmaakt hoe oud je bent of hoe muzikaal, als je regelmatig met muziek bezig bent is dat goed voor je hersenen. Het college was in twee dagen uitverkocht en blijkt vooral populair bij jonge mensen. Het thema leeft echt.”

Maar waarom specifiek over burn-outs?
“Het is een thema waarmee wij op verschillende manieren ervaring mee hebben. Mensen krijgen steeds vaker te maken met chronische stress, vooral jonge mensen. Intern hebben we te maken gehad met mensen die burned-out zijn geweest en er werken bij ons ook mensen uit andere bedrijven die terugkomen van een burn-out. Als stichting kunnen wij makkelijker dan een doorsnee bedrijf mensen rustig weer hun ritme laten vinden. We hebben nu bijvoorbeeld iemand van Booking.com. Die werkt een dag per week bij ons en wordt op die manier weer klaargestoomd voor zijn reguliere baan."
Hoe komt het dat stress in toenemende mate een probleem is?
“Ik denk dat de algemene oorzaken wel bekend zijn. De wereld is veranderd, alles gaat sneller, communicatie is veel directer, multitasking is eerder regel dan uitzondering. Maar twee dingen tegelijk doen is niet bevorderlijk voor je stressniveau. Naar muziek luisteren is iets wat mensen vaak tijdens het werk doen, maar als je met een ingewikkelde taak bezig bent, werkt het juist niet. Het is goed als bedrijven zich bewust zijn van burn-out risico’s en hun mensen in bescherming nemen. Dat is ook in het belang van bedrijven zelf. Mensen kunnen nog zo hard werken, als dat een burn-out tot gevolg heeft kost het de organisatie zelf ook heel veel.”

Wat gaat de komende tien jaar Philomela brengen?
“Tien jaar geleden zijn we vanuit mijn huiskamer en op een slof en een oude voetbalschoen begonnen met deze onderneming. Nu hebben we een kantoor in het midden van Amsterdam. Die professionalisering willen we doorzetten. Zelf succesvol zijn, doen wat we goed kunnen, er plezier in hebben en tegelijkertijd iets teruggeven aan de maatschappij. Om dit zo goed mogelijk te doen zijn we altijd op zoek naar nieuwe partners in het bedrijfsleven. We hebben een meerjarige samenwerking met ASML en maken producties met andere bedrijven. Ons voortbestaan is afhankelijk van samenwerkingsverbanden, maar het straalt ook uit op het bedrijf. Zoveel mensen, jong en oud, worden er gelukkiger door. Iedereen heeft er baat bij.”

Bijlagen
Deel artikel