Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/181126%20Protonencentrum.jpg
Kijkje in nieuw PTC
Datum: 27-11-2018

​Het splinternieuwe gebouw van Holland Protonen Therapie Centrum staat in dun bebouwd hightech gebied in Delft. Ondernemers van het Zorgpower-Netwerk van VNO-NCW Regio Rotterdam krijgen een kijkje in het bijzondere medisch behandelcentrum. Protonenbestraling is een voor Nederland nieuwe vorm van therapie tegen kanker.

Door Merijn van Grieken/ Van Grieken Tekst

In de ontvangsthal van het tweede HollandPTC van Nederland komen zo’n 30 geïnteresseerde ondernemers van het Zorgpowernetwerk van VNO-NCW Regio Rotterdam bij elkaar voor een rondleiding. Nog voordat het centrum op 30 november officieel wordt geopend, worden zij op 26 november al enthousiast ontvangen door zakelijk directeur Menno Riemersma.
Protonenbestraling is een voor Nederland nieuwe vorm van therapie tegen kanker. De huidige methode is bestraling met fotonen, elektromagnetische energiegolven, en wordt radiotherapie genoemd. Bestraling met protonen, positief geladen deeltjes, kan veel nauwkeuriger waardoor gezond of achterliggend weefsel rond de tumor veel minder wordt geraakt. “Zo kan kanker in het oog of een hersentumor op de millimeter nauwkeurig worden behandeld, met zo min mogelijk schade aan gezonde delen toe te brengen”, legt Riemersma uit.

Specialistische expertise
Het protonencentrum is een samenwerkingsverband met drie aandeelhouders TU Delft, Leiden Universitair Medische Centrum en Erasmus Medisch Centrum en is uit strategisch oogpunt in Delft gebouwd. “Voor de protonentherapie is ruimte voor grootschalige medische apparatuur nodig. Daarnaast is naast medisch onderzoek ook hoogstand technisch onderzoek wenselijk. Deze zijn beiden aanwezig in Delft”, zegt Riemersma voorafgaand aan de rondgang.
In de gangen heerst een serene rust. Lange gangen, witte muren, witte vloer. Er heerst niet dezelfde reuring als in een ‘echt’ ziekenhuis. Dat kan ook niet anders, patiënten komen voor een dagbehandeling. Ze worden behandeld en gaan diezelfde dag weer naar huis. Het centrum dat 110 miljoen euro heeft gekost, heeft sinds medio september tot nu toe zeven patiënten behandeld. Dat moet de komende jaren groeien naar 600 patiënten, het aantal waar HollandPTC nu een vergunning voor heeft.

Gantry
Het gezelschap van het netwerk loopt naar de ruimte waar hét bestralingsapparaat staat opgesteld, de zogenaamde gantry. Een surrealistische ruimte. Indrukwekkend om te zien. “Ik wou dat het centrum er was toen ik zelf borstkanker kreeg. Als je de linkerborst bestraalt, kan je bij traditionele fotonentherapie ook het hart bestralen. Vrouwen die deze behandeling hebben ondergaan, hebben een grotere kans om complicaties aan het hart. Bij protonentherapie kan er bestraald worden tot het punt van gezond weefsel, waardoor de kans op complicaties kleiner is. Heel mooi”, zegt Verdier.

Meerwaarde bewijzen
HollandPTC wil protonentherapie naar een hoger plan tillen door een combinatie van onderwijs, research en development en behandeling van patiënten. Bij Holland PTC komen therapie, onderwijs en research samen. “Hoewel deze therapie al sinds de jaren 60 bestaat moet het nog steeds wetenschappelijk worden bewezen. Wij zullen de komende jaren daarom deze meerwaarde moeten aantonen”, aldus Riemersma. HollandPTC in Delft is het tweede centrum van Nederland. In Groningen is de eerste dit jaar geopend. Later volgt Maastricht met een centrum.

Fotoreportage

Bijlagen
Laatste Nieuws
03-07-2020
Deel artikel