Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/181120%20Kunsthal%20-%20Nieuwe%20Helden%202.jpg
Een avond vol actie-reactie
Datum: 21-11-2018

Door Merijn van Grieken/ Van Grieken Tekst

Een zeer gevarieerde avond in de Kunsthal. Van innovatie bij de uitreiking van de Nieuwe Heldenprijs tot een kijkje in de keuken van de Rekenkamer. Van de bevlogenheid van de Kunsthal om Rotterdammers ook buiten de vier muren van kunst te laten genieten tot de rondgang langs de bijna desoriënterende tentoonstelling Actie-Reactie over 100 jaar kinetische kunst. Alles verpakt in een avond.

Spanningen
Uniek is de openheid van Paul Hofstra, directeur van de Rekenkamer Rotterdam, over de impact van zijn onderzoeken. De Rekenkamer onderzoekt of het bestuur publiek geld zinnig, zuinig en zorgvuldig uitgeeft, maar dat levert dikwijls de nodige spanningen op. Met als “dieptepunt” de reactie van de ‘Coolsingel’ na het onderzoek over de beveiligde informatiesystemen op het stadhuis. “Het is nog nooit voorgekomen dat het ene bestuursorgaan het andere voor de rechter wil slepen”, zegt Hofstra.

Zacht op de relatie
De manier om met de weerstand en tegenstand om te gaan, ligt volgens hem in de onafhankelijke  en wettelijke bescherming, het bewaren van afstand tot de ambtelijke top en door hard op de zaak en zacht op de relatie te zijn. “Bovendien vraag ik me aan het eind van de dag altijd af: doen we de goede dingen voor de stad?”
Volgens Hofstra heeft hij ‘een klein clubje dat soms moet “opboksen” tegen een apparaat met 12.000 ambtenaren. “Dat is niet altijd een eerlijke strijd, ondanks alle bevoegdheden die de wet ons heeft gegeven”, zegt Hofstra. Gelukkig gaat het niet altijd zo moeizaam.

Nieuwe Held 2018
Op een andere manier moeizaam is het proces van de jury van de Nieuwe Heldenprijs 2018 die moest kiezen tussen Travis, Widget Brain en FiberCore. Widget Brain mag zich Nieuwe Held 2018 noemen. Het Rotterdamse bedrijf, zet algoritmes en kunstmatige intelligentie in om operaties autonoom te maken. Zij runnen en managen kunstmatige intelligentie en zorgen daarmee dat computers gedegen en betrouwbare keuzes maken.
“De processen kunnen variëren van het inroosteren van personeel, inkoop van voorraad, tot aan trein, scheeps- of ander machine onderhoud voorspellen het automatisch voorspellen van onderhoudsmachines. Met ons product The Algorithm Factory maken we intelligentie op een simpele manier op een grote schaal toegankelijk”, zegt medeoprichter Maarten de Boo.

Goede pad
Voor het bedrijf betekent de prijs ‘erkenning dat we op het goede pad zijn’. “Leuk om te zien hoe diep die jury erin ging en echt probeerde te snappen wat we doen. Ze keken niet alleen naar het product, maar ook naar het verdienmodel, de acquisitie, het functioneren van het team en de juiste organisatie”, zegt De Boo. Het bedrijf is nu 2,5 jaar bezig. Binnen een jaar gebruikte de top 5 grootste fastfoodketens ter wereld Widget Brain om de personeelsplanning beter te managen.

Fotoreportage

Bijlagen
Deel artikel