Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/181114%20HRM.jpg
Veerkracht en vitaliteit
Datum: 18-11-2018

​Merijn van Grieken/ Van Grieken Tekst

Duurzame inzetbaarheid wordt steeds belangrijker voor organisaties en personeel. Een duurzaam inzetbare medewerker is vitaal, productief en gemotiveerd, een werkend leven lang. Daarom is Shell vorig jaar begonnen met het programma Own Your Future dat medewerkers motiveert om zelf de regie in handen te nemen.

De veranderingen die op het bedrijf afkomen zijn groot. De multinational met 60.000 medewerkers in 70 landen en 30 miljoen klanten verkeert in een ‘massieve transformatie’, een totale wending van het energiesysteem. “We moeten ons bedrijf draaien naar een ander soort energiebedrijf, door meer en schonere energieoplossingen te bieden. Tegelijkertijd neemt wereldwijd de vraag naar energie toe en moeten we winstgevend blijven om die draai te kunnen maken”, schetst Michon.

In- en externe marktwaarde
De druk op de medewerkers is door alle veranderingen groot. Mensen komen jing binnen en werken vaak hun hele loopbaan bij Shell. Toch leefde sustainable employability niet echt. “Daarom hebben we het vorig jaar nieuw leven ingeblazen. Doorgaans gaan mensen pas nadenken over hun in- en externe marktwaarde, over hun inzet, plezier en passie op een pijnlijk moment in hun loopbaan: bij ontevredenheid of boventalligheid. Dat moest anders”, aldus Marloes Michon, vice-president Human Resources NL & Benelux/France Operations van Shell.

Own Your Future richt zich naast de gebruikelijke regelingen zoals zwangerschap- en ouderschapsverlof op vier thema’s: Fit & Weerbaarheid (gezond gewicht, stoppen met roken een coach); Motivatie & Waarde (dialoog aangaan met lijnmanager); Juiste baan & vaardigheden; Bewustzijn eigen mogelijkheden (careerscan, Linkedin training, pensioen awareness workshop). Er zijn ook Own Your Future events waar het twee dagen alleen om het welzijn van de medewerker draait.

Holistisch kijken
Volgens Michon is het nadenken over inzetbaarheid een continu proces en is het niet bedoeld om mensen naar buiten praten. “Integendeel. We willen juist mensen aan ons binden. Maar we proberen mensen wel holistisch te laten kijken naar vragen als: Wat heb je nodig? Hoe kun je groeien? Hoe blijf je vitaal? Ben je in control over je loopbaan? Wat is je in- en externe marktwaarde? Als je goed in je vel zit, voeg je waarde toe om ook in veranderende situaties te blijven performen. Doe je dat nooit, dan komt boventalligheid hard binnen”, zegt Michon.

“Vroeger zou dit alles soft zijn, maar nu niet. Je ziet dat jongere werknemers dat ook van ons vragen”, aldus Michon. Dat er meer aandacht moet komen voor vitaliteit weet ook nieuw lid van VNO-NCW Regio Rotterdam, Mirjam Rademaker van YISC. “Het aantal mensen met een burn-out groeit. De factor chronische stress is groot. Krijg als bedrijf inzicht in de vraag: wat geeft energie en wat slurpt energie”, zegt Rademaker. Volgens haar is een van de succesfactoren van vooruitgang en verandering het vergroten van de veerkracht en vitaliteit van medewerkers.

Fotoreportage

Bijlagen
Laatste Nieuws
03-07-2020
Deel artikel