Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/181031%20Ondernemersontbijt%20Metropool%20Amsterdam.jpg
Amsterdam moet groeien
Datum: 06-11-2018

​De boodschap van de Amsterdamse wethouder Udo Kock (D66) van Financiën en Economische Zaken is glashelder: “Amsterdam heeft economische groei nodig. Niet alleen omdat groei leuk is om erbij te hebben, maar vooral omdat dit goed is voor de sociale cohesie en saamhorigheid in de stad.”

Door Annemarie van Oorschot

Groei betekent investeren en daar hebben ondernemers wel oren naar. Tijdens het Ondernemersontbijt van VNO-NCW Metropool Amsterdam op 31 oktober bespreken zij met politici en beleidsmakers de toekomstplannen van de stad. Traditiegetrouw is het Stedelijk Museum gastheer van het ontbijt, dit jaar voor de twaalfde keer. Kock is positief over de ontwikkeling van de Amsterdamse economie, maar ‘het kan altijd beter’. Hij onderscheidt drie prioriteiten voor het gemeentebestuur:
1. meer investeringsfondsen verwerven, met publieke en private middelen,
2. minder versnippering van initiatieven, meer samenwerken, met name ook met het bedrijfsleven,
3. ontwikkelen van instrumenten om innovatieve business cases te ontwikkelen.
De ruim 100 ondernemers aan de ontbijttafels geven aan zeer bereid te zijn tot meer samenwerking.

Zuidas
Een flinke groei-impuls zal komen van het project Zuidasdok. De komende 10 jaar investeren Rijk, gemeente Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam, provincie Noord-Holland, NS en de Europese Commissie 2 miljard euro in de herontwikkeling van de Zuidas. De A10 Zuid gaat van vier naar zes rijstroken en verdwijnt in het hart van Zuidas onder de grond. Station Amsterdam Zuid wordt compleet vernieuwd. Verschillende vormen van (openbaar) vervoer komen er straks samen en er komen meer sporen naar Schiphol en Amsterdam Centraal. Ook komt er meer internationaal treinverkeer. De bereikbaarheid van de metropoolregio zal substantieel verbeteren. Projectdirecter Hans Versteegen noemt het ‘een openhartoperatie’. “In 2019 gaat het echt beginnen. Treinverkeer ligt er dan een paar weekenden uit en het dek wordt letterlijk door de snelweg ingeschoven. Dat is een machtige operatie en ik denk dat ik maar een tribune voor het publiek ga plaatsen. Tijdens deze operatie zal er zeker overlast zijn voor de bewoners en forenzen in dit gebied. Maar niets doen is geen optie. En alleen doen ook niet.”

Groen
Het stationsgebied op de Zuidas krijgt een nieuwe groene inrichting, met dominante faciliteiten voor openbaar vervoer en fiets. Wethouder Kock geeft aan dat energietransitie bovenaan de agenda van de coalitie staat, evenals het naar de stad halen van buitenlands talent en bedrijvigheid. De jonge transportondernemer Saîd Arslan van C.H. Dekker is ook een groen project gestart: een bouwhub op zijn bedrijfsterrein aan de rand van de stad, wat tot een efficiênter en schoner vervoer van bouwmaterialen moet leiden. “Maar ik zit nog steeds te wachten op een omgevingsvergunning’, zegt hij richting de wethouder.

Tentoonstelling
Tijdens de rondleiding langs de muurschilderingen van Lily van der Stokker in het Stedelijk Museum leggen kunsthistorici aan ondernemers uit wat de kracht van conceptuele kunst is. Het precisiewerk van Van der Stokker is zeer tijdrovend. Desalniettemin zullen de muren overgeschilderd worden als de termijn van de tentoonstelling voorbij is. Het levert fronsende wenkbrouwen op bij leden van VNO-NCW Metropool Amsterdam, die zich meer en meer inzetten voor producten met een lange levensduur.

Fotoreportage
Vlog

Bijlagen
Deel artikel