Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/181024%20Raboreeks%202%20NWH.jpg
Mobiliteit in de deeleconomie
Datum: 04-11-2018

​Samen spelen = samen delen. De deeleconomie is een voldongen feit. Dat vraagt om na te denken over nieuwe businessmodellen en over de wendbaarheid van organisaties. Ben je klaar voor de toekomst?  Harmen van Sprang en Edward Reinderts nemen ons mee in hun ervaringen. Bij Dekkerautogroep in Zaandam bespreken leden en relaties van VNO-NCW Noordwest-Holland en Rabobank wat ondernemers en bedrijven kunnen doen om in te spelen op de nieuwe ontwikkelingen.

Door Marielle de Munnik

Onze gastheer Michiel Sterk, adjunct directeur van Dekkerautogroep,  vertelt: "Auto’s delen is een onderdeel van de toekomst van garage- en automobielbedrijven!" De deeleconomie is niets nieuws.  Denk bijvoorbeeld aan het aloude witte fietsenplan in de jaren zestig of aan het lenen van een statafel bij de buren. De jongere generatie pakt de ontwikkeling natuurlijk op en implementeert deze in hun dagelijks leven. “Door de komst van technologie en apps is de deeleconomie in een versnelling gekomen. Er komen steeds meer platforms waar mensen elkaar opzoeken om spullen en diensten te delen”, vertelt Harmen van Sprang, wereldwijd erkent expert en trainer op het gebied van de deeleconomie, tijdens zijn presentatie.

Kansen voor jouw bedrijf?
Volgens Edward Reinderts, manager operations ABS Autoherstel, kun je succesvol zijn als bedrijf zonder alles zelf in huis te hebben. Je kunt spullen, maar ook business en personeel, met elkaar delen.

Enkele tips op een rijtje:
• Denk goed na of je alles zelf moet doen. Misschien ken je samenwerkingspartijen  die onderdelen van je bedrijfsproces beter kunnen uitvoeren dan jezelf. Dat kan zijn door bijvoorbeeld personeel van elkaar te ‘lenen’. Misschien is het zelfs mogelijk om een hogere kwaliteit te leveren doordat de juiste mensen ingezet worden op de juiste plek.
• Zoek in de buurt de verbinding op met (zakelijke) buren. Hebben zij producten of diensten die jezelf  kunt gebruiken?
• Bekijk eens wat je zelf niet dagelijks nodig hebt. Zijn er bijvoorbeeld apparaten die je kunt delen? Of is er magazijnruimte die leeg staat? Kan je overconsumptie op die manier bestrijden?
• Je hoeft niet per se zelf een platform te beginnen om spullen/diensten te delen. Er zijn ook platformen waar je jouw producten of diensten kunt aanbieden.
• Ga het gewoon proberen!

Fotoreportage
Videoreportage

Bijlagen
Deel artikel