Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/181029%20Opening%20IT-Campus.jpg
IT Campus Rotterdam als vliegwiel
Datum: 31-10-2018

Rotterdam is een unieke samenwerking rijker. De komst van IT Campus Rotterdam zegt alles over de urgentie van digitalisering en het versterken van de IT-arbeidsmarkt.

Door: Merijn van Grieken/ Van Grieken Tekst

Een ouderwets visitekaartje is niet aan IT Campus Rotterdam besteed. “We hebben een levend visitekaartje gemaakt”, zegt ontwikkelaar Daney Timmers van VR-Software. “Scan het kaartje met een app op je telefoon en het logo van de campus verschijnt in 3D, het adres wordt een visual op Google Maps en de icoontjes voor bellen, mailen en appen zweven over je scherm.”

Iets verderop staat een schaalmodel van een auto. Student Maarten van de nieuwe minor Future Mobility die de Hogeschool Rotterdam met de campus heeft georganiseerd, vertelt enthousiast over het ontwerp. Samen met anderen ontwikkelt hij een zelfrijdend voertuig met sensoren. Ook de VR-bril trekt de aandacht. Als je die opzet, waan je je even in de metaalindustrie. Jongeren beleven de omgeving, zien hoe het zou zijn om bijvoorbeeld in de metaalindustrie te werken en kunnen daardoor tot meer realistische studiekeuzes komen.

Digitalisering
Het is een greep aan technologische voorbeelden die wordt getoond bij de opening van IT Campus Rotterdam. Met een slag op de gong, opent wethouder Said Kasmi (onderwijs) op 29 oktober het nieuwe IT-platform aan de Scheepsbouwweg op de RDM. De locatie is niet toevallig: het RDM-terrein is een uitvalsbasis waar bedrijven, studenten en onderzoekers werken aan technische en innovatieve projecten om de haven slimmer te maken.
“De afgelopen decennia is technologie ons leven binnengedrongen. Digitalisering raakt alles en iedereen. Er is een grote vraag naar IT-competenties in de stad. Ik ben blij met de komst van IT Campus Rotterdam, een plek waar bedrijfsleven en onderwijs nauw samenwerken, als digitaal platform en een fysieke plek voor verschillende opleidingen”, zegt wethouder Kasmi. De gemeente heeft de campus opgenomen in het coalitieakkoord en draagt 300.000 euro per jaar bij.

Van ons allemaal
Uniek noemt Ron Kooren, voorzitter stuurgroep IT Campus Rotterdam, de brede samenwerking tussen scholen (primair tot en met hbo), overheid, het bedrijfsleven zoals Havenbedrijf Rotterdam, Rotterdam Partners en werkgeversorganisatie VNO-NCW Regio Rotterdam. “De campus is van ons allemaal. Nog geen jaar geleden lag er een idee en vandaag openen we onze deuren. Die voortvarendheid kan alleen in Rotterdam.”
De campus moet het aantal studenten op computer gerelateerde opleidingen in Rotterdam verdubbelen van 4.000 naar 8.000. Ook wil het 50.000 kinderen in het primair onderwijs kennis laten maken met IT en technologie en hun digitale vaardigheden versterken. “De campus richt zich niet alleen op een hogere instroom en nieuwe opleidingen, maar moet ook als vliegwiel fungeren voor nieuwe oplossingsrichtingen en netwerken”, aldus Kooren.

Historisch moment
De ambitie van de campus vraagt om een totaalpakket aan investeringen van 100 miljoen voor de komende 10 jaar. Volgens Kooren zijn er al grote toezeggingen gedaan. Diederik van Dommelen, voorzitter VNO-NCW Regio Rotterdam, hoopt dat bedrijven - nu de campus er is - hun verantwoordelijkheid nemen en betrokken raken bij de campus. “Het is een historisch moment. Over een paar jaar staat er een fantastisch instituut waar de stad en het bedrijfsleven van profiteert. Dan hoop ik dat we zeggen: Het is ooit hier begonnen.”

Fotoreportage

Bijlagen
Deel artikel