Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/181030%20Mama%20taxi.jpg
Mama Taxi emancipeert
Datum: 29-10-2018

Merijn van Grieken/ Van Grieken Tekst Marlies Hofstede Photography

De Afrikaans gevlochten manden liggen op een kantoorkast. “Die moeten we nog ophangen”, zegt Zizi Fernandes in haar serene kantoor. Haar bedrijf Mama Taxi is nog niet zo lang geleden verhuisd naar het First-gebouw in het hartje van Rotterdam, met uitzicht over de stad. Het is de startplek voor de ritten die de vrouwelijke chauffeurs van het elektrisch vervoersbedrijf verzorgen voor het zakelijke segment. “Ik hoop dat je Mama Taxi over een paar jaar overal ziet rijden, dat we veel vrouwen aan een baan hebben geholpen en dat ze de straten van mijn stad kleur geven.”

Rotterdam is echt jouw stad hè?
“Ja, ik voel me op en top Rotterdamse, ook al stond mijn wieg in Guinee-Bissau. Op mijn zevende ben ik met mijn moeder naar Nederland gekomen en ik voelde me snel thuis.”

Ga je weleens terug naar Guinee-Bissau?
“Ik ga elk jaar terug voor familiebezoek. Ik heb een heel sterke band met mijn oma. We bellen elkaar elke dag. Ze geeft me moed om het beste uit mezelf te halen. Oma is mijn inspiratiebron, mijn anker én de naamgever van mijn bedrijf: Mama Taxi.”

Wat bijzonder. Hoe zit dat?
“In Afrika zijn oma’s de spil van de familie. Oma is nu negentig en nog zo scherp als een mes. Tot op late leeftijd liep ze elke dag naar de markt. Kilometers lopen in de hitte. De familie gaf extra geld mee voor een taxi op de terugweg. Daar kocht ze snoep voor haar kleinkinderen van. En ze bleef lopen met die zware tassen. Ze zei dan altijd: “Mijn voeten zijn mijn taxi. Ze zijn veilig en snel en brengen me overal naartoe”. Daarom noemde iedereen in het dorp haar: Mama Taxi.”

Mama Taxi symboliseert de kracht van vrouwen. Wie werken er bij Mama Taxi?
“De dames komen uit alle windstreken en hebben een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze zijn uitkeringsgerechtigden, herintreders of vrouwen zonder startkwalificatie. Via ons educatieprogramma ‘Driving your own future’ empoweren we deze vrouwen door ze een brede opleiding te geven: van rijvaardigheid tot theorie en van communicatie tot zelfverdediging. Als ze voor het examen slagen, krijgen ze hun taxipas en zijn ze klaargestoomd voor het zogenaamde protocollair vervoer. De vrouwen zijn volwaardige professionele chauffeurs en vervoeren topfunctionarissen uit de zakelijke wereld, de politiek en het corps diplomatique.”

Trots?
“Het mooiste is nog dat ze groeien als mens. Vonden sommigen alles in het begin eng, na een traject van maanden staan ze rechtop. Met opgeheven hoofd.”

Vandaar het logo? Een vrouw en een stuur?
“Ja, onze mama’s staan aan het stuur van hun eigen toekomst. We empoweren ze tot financieel zelfredzame vrouwen. Een aantal dames is zzp’er geworden, een ander is uit de bijstand en de volgende combineert een eigen business met het rijden voor Mama Taxi. Het logo staat voor die vooruitgang.”
Je hebt in 2015 zelf jouw baan als private banker bij ING opgegeven om dit bedrijf op te zetten. Onzeker?
“Ik geloof in Mama Taxi. Dat geloof ontstond al eerder toen ik in 2013 de kans kreeg om mee te doen aan de wedstrijd ‘Het beste idee van Zuid-Afrika’ en ik die won. De uitrol van Mama Taxi in Zuid-Afrika bleek voor mij nog te prematuur. Ik werkte bij de bank en besloot het in Rotterdam op te zetten. Dat deed ik in de avonduren. Ik voelde: als ik dit wil uitrollen, moet ik Mama Taxi full time doen. Zonder concessies en voor de volle honderd procent.”

Wat is jouw drive?
“Ik ben een kind van Afrika, geboren in Guinee-Bissau, met een groot hart voor Zuid-Afrika waar ik mijn scriptie schreef. Ik wil de realiteit niet uit het oog verliezen. Ik heb me altijd maatschappelijk betrokken gevoeld en ingezet. Al tijdens mijn studie bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit deed ik vrijwilligerswerk. Ik streef ernaar om van betekenis te zijn voor een ander. Ik wil iets teruggeven aan de maatschappij.”

Wat is je ambitie met Mama Taxi?
“Als we onze drie Tesla’s fulltime kunnen laten rijden, gaan we opschalen. Daarom roep ik ondernemers op om je eens door Mama Taxi te laten vervoeren. We zijn duurzaam, maatschappelijk relevant en eerlijk. Overigens vervoeren we uit veiligheidsoverwegingen alleen op afspraak en accepteren we geen contante betalingen.”

Wat is je droom?
“Mijn ultieme droom is om de straten van Rotterdam kleur te geven en om Mama Taxi uiteindelijk ook in Zuid-Afrika op de kaart zetten.”

En wat adviseert jouw oma?
“Haar belangrijkste adviezen zijn: vergeet niet waar je vandaan komt, geloof in wat je doet en blijf dicht bij jezelf. Alles wat uit je hart komt, is goed.”

Bijlagen
Deel artikel