Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
de feestelijke uitreiking van de fietsaward
Eerste fietsaward utigereikt
Datum: 07-10-2018


Den Haag, 4 oktober 2018

Vandaag is de eerste Fietsaward overhandigd aan die organisatie die zich het meest inzet om fietsen onder medewerkers te stimuleren. Tijdens een ontbijtbijeenkomst bij de ANWB werden eerst de vier genomineerden bekendgemaakt: het Hagaziekenhuis, MN, gemeente Pijnacker-Nootdorp en Royal Lemkes. De gemeente Pijnacker-Nootdorp ging met de eer strijken en werd de eerste winnaar van de Fietsaward.

 

De prijs is in het leven geroepen door Bereikbaar Haaglanden en Rijnland, een kennisplatform van VNO-NCW West, de MRDH, de gemeente Den Haag, TLN en evofenedex met als doel het bereikbaar houden van de regio. De prijs wordt toegekend aan die organisatie die de afgelopen jaren forse stappen heeft gezet om het fietsen door medewerkers te stimuleren.

 

De vier genomineerden waren het Haga Ziekenhuis, MN, de gemeente Pijnacker-Nootdorp en Royal Lemkes. Het Hagaziekenhuis zoekt continu naar mogelijkheden om het gebruik van de (e)-bike te stimuleren als alternatief voor de auto. Gezondheid en vitaliteit zijn daarbij de sleutelwoorden. Zo past fietsbeleid bij de grondbeginselen van het ziekenhuis. Twee keer per jaar geeft de 'fietsendokter' een consult, dan kunnen medewerkers hun fiets laten controleren en repareren.

 

MN (pensioenen en verzekeringen) geeft medewerkers een mooie reiskostenvergoeding die de fiets extra stimuleert ten opzichte van de auto, er zijn poolfietsen, een keer per week komt de fietsenmaker op de zaak voor reparaties en medewerkers kunnen een bijdrage (renteloze lening) krijgen voor de aanschaf van een fiets of e-bike.

 

Bij de derde genomineerde Royal Lemkes (sierteelt) staat duurzaamheid hoog op de agenda. Vandaar dat men investeert in fietsen naar het werk. Er is een ruime fiscale fietsregeling voor medewerkers, een reisvergoeding van €0,19 per km vanaf 10 km voor fietsers en e-bikers, de e-bike wordt opgeladen met de eigen groene stroom en er is een droogkast voor regen- en fietskleding, lockers en een kleedruimte.

 

Winnaar

De aanwezigen waren het meest onder de indruk van het fietsbeleid van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Zij kregen dan ook uit handen van de Haagse wethouder Van Asten de eerste Fietsaward van Bereikbaar Haaglanden en Rijnland. De gemeente Pijnacker-Nootdorp werd gekozen tot winnaar omdat zij niet alleen hun medewerkers maar ook de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in hun gemeente aanzetten tot minder, anders en schoner reizen. Ze wil daarin een voorbeeld zijn. In een intern actieplan gedragsverandering heeft het stimuleren van de fiets voor woon- werk verkeer een prominente plek. Maatregelen voor medewerkers zijn:

• Ophogen fietsregeling aanschaf fiets met fiscaal voordeel tot € 2750,
• Aanpassen en uitbreiden fietsenstalling,
• Douche- en kleedruimte met lockers,
• Zichtbare fietsenstalling voor bezoekers (voor de deur).

Inmiddels fietst al 60% van de medewerkers en de ambitie is dat aantal de komende jaren te verhogen.

 

Trotse wethouder

De wethouder Verkeer van de gemeente Pijnacker-Nootdorp Ilona Jense is trots op het winnen van de Award. "Duurzame mobiliteit is kernwaarde van de toekomst. De fietser moet voorrang krijgen. Ook als werkgever zetten we fors in op fietsen. Het gaat om vitaliteit en daar draagt fietsen aan bij. We hebben zelfs een fiets achter een bureau staan zodat je al trappend kunt werken. Door het succes van het fietsbeleid is onze fietsenstalling inmiddels overvol en daarom wordt die uitgebreid en we zetten de komende jaren in op de aanschaf van elektrische bakfietsen om ook steeds meer goederen per fiets te vervoeren," aldus wethouder Jense.

Door: Marina Meens

Bijlagen
Deel artikel