Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/180919%20MO%20OLD.jpg
Conjunctuur
Datum: 23-09-2018

Gaan ondernemers erop vooruit?

De Miljoenennota 2019 brengt voornamelijk positief nieuws. Het kabinet verwacht voor het vierde jaar op rij een begrotingsoverschot. De economie blijft groeien en de werkloosheid daalt naar het laagste niveau sinds vijftien jaar. Toch plaatsen Oostlandse ondernemers daar kanttekeningen bij, zo blijkt tijdens het Miljoenenontbijt van VNO-NCW Oostland.

Tekst: Pascale Warners, ComPas tekst en redactie

“Het gaat heel goed met Nederland, maar we moeten het land klaarstomen voor de volgende generatie”, zegt voorzitter Ilone Ammerlaan van VNO-NCW Oostland. “Twee belangrijke thema’s voor de komende jaren zijn de digitalisering en de energietransitie. Er moet geïnvesteerd worden, want de woningmarkt, de arbeidsmarkt en het openbaar vervoer lopen vast. En er zijn bedreigingen, zoals de Brexit en een mogelijke handelsoorlog tussen de VS en China.”

Zorg
Net als vorig jaar is Arne Weverling te gast in het Oostland. Hij blikt terug op het afgelopen jaar, waarin hij zich als Tweede Kamerlid voor de VVD onder meer bezighield met de digitalisering, de Greenports en de Brexit. “Toen ik nog gemeenteraadslid in het Westland was, zag ik het als mijn taak om praktische kennis in te brengen. Dat doe ik nu weer. Ik zit onder meer in de LNV-commissie die adviseert over de Brexit. Daarin kom ik op voor de belangen van de land- en tuinbouw. Food en flowers moeten zo snel mogelijk de grens over kunnen.”

Burgemeester Pieter van de Stadt van Lansingerland bestudeerde de Miljoenennota grondig. Hij vindt het opvallend dat de huishoudelijke consumptie-uitgaven achterblijven. “De verwachte economische groei van 2,6 procent is vooral afkomstig van de export. De overheidsbestedingen groeien harder dan de huishoudelijke consumptie. En de huishoudelijke consumptie valt naar verwachting in 2019 lager uit dan dit jaar.” Verder noemt hij de zorgsector als snelst groeiende en grootste kostenpost. “De politiek durft hier de vingers niet aan te branden omdat de kiezer het zo wil.” Hij wil de sector uitdagen om te innoveren en iedere dag een beter product neer te zetten met minder geld. Kathy Arends, wethouder Economische Zaken in Lansingerland steunt hem daarin. Zij werkte zelf jarenlang in de jeugdzorg en weet uit ervaring dat het efficiënter kan. Zij belooft zich daar binnen Lansingerland hard voor te maken.

Keerzijde
Naast Arends geven ook Frank van Kuppeveld, wethouder Economische Zaken in Pijnacker-Nootdorp en drie Oostlandse ondernemers hun reactie op de Miljoenennota. Maarten Post van Post Makelaardij haalt de huizenmarkt aan. “Drie jaar terug was het lastig huizen te verkopen. Nu is de vraag naar woningen groter dan het aanbod. Het is afwachten wat voor effect de dalende hypotheekrenteaftrek gaat hebben.” Danny Ruigrok van Bloemendaal Ruigrok vraagt zich af of ondernemers er wel op vooruitgaan met de nieuwe belastingplannen. “Waarover betalen we straks belasting en wordt energiezuinig ondernemen nog wel gestimuleerd?” Ook wijst hij op de keerzijde van een hoogconjunctuur. “Arbeid wordt schaars en duurder. Zijn ondernemers daar wel zo blij mee?” Bij voorspellingen over de conjunctuur zou de overheid volgens Peter Duijvestijn van Duijvestijn Tomaten, naar de tuinbouw moeten kijken. “Onze sector loopt altijd voor op de rest van de economie. Wij zien na twee goede jaren dat de prijzen nu weer onder druk staan. Het gaat niet meer zo goed als we dachten.”

Fotoreportage

Bijlagen
Laatste Nieuws
03-07-2020
Deel artikel