Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/180919%20MO%20NWH.jpg
Alkmaar: Geen visie op ondernemer schap
Datum: 20-09-2018

"Het besteedbaar inkomen van Nederlanders ligt veel lager dan bij tien andere Europese landen," aldus Frank van Es, Senior econoom bij Rabobank Nederland. “Het is nog even zomer in Nederland, maar de vraag is hoelang nog. Krapte op de arbeidsmarkt en een dreigende inflatie zijn de grootste zorgen voor de economische groei."

Door Manue Azoulay

“Het besteedbaar inkomen van Nederlanders ligt veel lager dan de meeste Europese landen," aldus Frank van Es, Senior econoom bij Rabobank Nederland, tijdens het Miljoenenontbijt in Alkmaar. “Het is nog even zomer in Nederland, maar de vraag is voor hoelang nog." Met een dreigende inflatie door o.a. de Brexit in maart 2019 zijn er ook dreigende wolken aan de lucht. Grootste remmers op de economische groei zijn de krapte op de arbeidsmarkt en de vastgelopen woningmarkt. De nu door het kabinet voorspelde koopkrachtgroei van 1,5 procent in 2019 zal dan ook waarschijnlijk grotendeels verdampen,” aldus Van Es.

“Bovendien, gaat het kabinet in haar koopkrachtberekeningen nu alleen maar uit van een loonstijging van gemiddeld 3 procent, maar wat er tot nu toe wordt afgesproken ligt rond de 2 procent. Andere koopkracht stimulerende maatregelen ontbreken. In de miljoenennota ontbreekt dan ook een heldere visie op ondernemerschap,” aldus de teleurgestelde Van Es. Tijdens het Miljoenenontbijt, wat jaarlijks de woensdagochtend na Prinsjesdag wordt georganiseerd door de samenwerkende partners VNO-NCW West, Rabobank, Hogeschool InHolland, BDO, Ondernemersvereniging Alkmaar en omsteken en Holland Media Combinatie, geeft Van Es in een kort tijdsbestek zijn analyse op de nieuwe miljoenennota mee aan de ruim tweehonderd aanwezigen.

Young Business Academy
Daarnaast spreken twee succesvolle ondernemers over hun stijl van ondernemerschap en hun internationale successen. Zo vertelt Elske Doets, eigenaar en directeur bij Jan Doets Amerika Tours, dat positief zijn, durven, doen, doorzetten en denken wat haar betreft hele belangrijke ondernemerskwaliteiten zijn. Met de, door haar opgerichte, Young Business Academy (YBA) investeert zij in de opleiding van tachtig getalenteerde meiden die allemaal CEO in het bedrijfsleven willen worden. De YBA heeft in korte tijd al steunbetuigingen ontvangen van zowel koningin Maxima als premier Rutte. Onderwijs en bedrijfsleven komen ook tijdens het Miljoenenontbijt aan bod dankzij Terra Technica, een samenwerkingsprogramma tussen kennisinstellingen en bedrijfsleven. Een project wat toekomstgericht opleidt richting duurzame technologische oplossingen.

Marathon van New York
Ondernemer Bianca Blom, oprichter en eigenaresse van Linja Shoes, komt rechtstreeks uit New York naar Alkmaar. Binnen drie jaar tijd heeft zij met haar handgemaakte damesschoenen naam verworven, toegang tot de New York Fashionweek verkregen en diverse innovaties in het vakgebied doorgevoerd. Bovendien liep ze afgelopen zondag nog de halve marathon op haar eigen tien centimeter hoge hakken, gewoon omdat het kan. Blom pakte de zaal in met haar passie voor het vak, enthousiasme en creativiteit. Inspirerende voorbeelden van hoe ondernemers pur sang zelf de ruimte pakken om te ondernemen.

​Fotoreportage

Bijlagen
Deel artikel