Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/180919%20MO%20DH.jpg
MO Den Haag: BV NL kan stootje hebben
Datum: 19-09-2018

​“De zomerse begroting van dit kabinet laat zien dat we er momenteel goed voorstaan.” Aldus landelijk directeur VNO-NCW Cees Oudshoorn op woensdag 19 september, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst over de Miljoenennota voor leden uit Den Haag en omstreken. Samen met VVD-kamerlid Martin Wӧrsdӧrfer gaf hij zijn visie op de politieke plannen voor het komende jaar.

“De economie zit al voor het vijfde jaar op rij in de lift en groeit ook volgend jaar met 2,6%”, startte Oudshoorn zijn presentatie. “Economisch gezien behoort Nederland tot een van de vijf toplanden ter wereld, blijkt uit onderzoek. Onze kracht zit ‘m voor een groot deel in onze samenwerking. Nederland is een we-society en geen me-society. We doen het met elkaar.”

Brexit
“We kunnen als BV Nederland een stootje hebben en daardoor vormt een mogelijke Brexit niet direct een gevaar”, vervolgde Oudshoorn. “VNO-NCW bereidt zich hier al op voor en gaat ondernemers helpen als het zover komt. Daar zijn we voor.” Het baarde Oudshoorn meer zorgen dat het huidige kabinet de discussie rond de afschaffing van de dividendbelasting op emotionele argumenten lijkt te verliezen. “Dit kabinet vergeet hoe belangrijk buitenlandse bedrijven en buitenlands kapitaal zijn voor onze economie”, aldus Oudshoorn.

Ruggengraat
VVD-kamerlid Wӧrsdӧrfer deed er nog een schepje bovenop. “Als buitenlandse bedrijven zich hier vestigen, profiteert ook het nabijgelegen midden- en kleinbedrijf.” Wӧrsdӧrfer pleitte daarnaast voor betere dienstverlening van de overheid aan ondernemers. “Het zijn niet zozeer de regels die veel tijd kosten, het gaat erom dat ondernemers behoefte hebben aan meedenkers, niet aan tegenwerkers.”

Digitalisering
Beide sprekers betreurden het dat er in de Miljoennota met geen woord is gerept over de toenemende digitalisering. “Digitalisering kan zorgen voor halvering van de huidige banen, horen we iedereen zeggen”, stelde Wӧrsdӧrfer. “Maar het kan ook tweemaal zoveel nieuwe banen opleveren. Het biedt dus kansen. Hetzelfde geldt voor cyber security.”

Theater
“Belangrijk is dat het kabinet door al het politieke theater van dit moment het zicht op de toekomst niet verliest”, concludeerde Oudshoorn tot slot. “Want er staat ons nog veel te doen. Hij noemde onder meer het groeiend personeelstekort op de arbeidsmarkt en de klimaataanpak. Vanuit de zaal werd daar de bereikbaarheid binnen de Randstad aan toegevoegd.

Fotoreportage

Bijlagen
Deel artikel