Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/media/Afbeeldingen%20Nieuwsbrief%20West/180719%20Eten%20tegen%20eenzaamheid.jpg
Eten tegen eenzaamheid
Datum: 18-07-2018
​"Een unieke combinatie van teambuilding, betrokkenheid en zingeving.” Samen koken en eten als middel tegen sociaal isolement, dat is Resto VanHarte. Rob Kars is sinds 2014 directeur en wil zoveel mogelijk mensen betrekken in de strijd tegen eenzaamheid. Bijvoorbeeld met een bedrijfsuitje. 

 
“Veertien jaar geleden heeft Fred Beekers, medeoprichter van de Nederlandse afdeling van Artsen zonder Grenzen, Resto VanHarte opgericht. Inspiratie haalde hij uit het Franse Resto du Coeur, dat maaltijden verzorgt voor mensen in een achterstandspositie. In Nederland bestaat veel sociale armoede, ook al is dat niet altijd zichtbaar. Wij serveren wekelijks op ruim 50 locaties in Nederland een driegangendiner voor een zacht prijsje. Dit doen we vooral op plekken waar de risico’s voor eenzaamheid en isolement groot zijn. In wijken waar mensen een laag inkomen hebben of waar veel vergrijzing is.”

Groeiend probleem
“Overal waar we komen, is het binnen no-time vol. De groep Nederlanders, die zegt eenzaam te zijn, groeit. Het is ook iets waarover niet iedereen even makkelijk praat. Wij bieden een laagdrempelige omgeving waar iedereen in leuk gezelschap lekker kan eten. We hebben ook meer dan 30 KinderResto’s. Kinderen in een achterstandspositie hebben vaker obesitas of diabetes. De slechtere gezondheid en de lage sociaaleconomische status leveren vaak problemen op: op school en later in de maatschappij. We leren de kinderen waar eten vandaan komt en hoe je het klaarmaakt. Ze leren samen te werken, ontdekken hun talenten en ze maken iets waar ze trots op zijn, namelijk gezond eten voor hun ouders.”

Resto collage 2.JPG 

Bedrijven betrekken
“Ons doel is niet alleen zelf te groeien, maar ook om andere partijen te faciliteren. Dat levert een veel groter bereik op, waardoor we meer mensen bereiken en eenzaamheid de wereld uit kunnen helpen. Het is ook ontzettend belangrijk om bewustzijn te creëren bij mensen die verder van deze wereld afstaan. We organiseren bedrijfs- en teamuitjes, waar bedrijven onder begeleiding van een professionele kok meehelpen met koken, tafeldekken en bediening. Vaak zie je dat mensen bij binnenkomst niet zo goed weten wat ze moeten verwachten, maar als ze eenmaal bezig zijn heel veel leren en veel voldoening halen uit het uitje. Het is weer eens wat anders, maar dat maakt het juist leuk en belangrijk. Bij bedrijfsuitjes wordt aan het eten vaak nog een extra programmaonderdeel toegevoegd, zoals bij jullie de discobingo. Op deze manier wordt het echt een feestelijk uitje, waarbij mensen uit allerlei lagen van de samenleving samen lol maken. Wat is er nou mooier dan dat?”

Lees meer over Resto VanHarte​
Resto 2.jpg 
Bijlagen
Deel artikel