Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/180704%20Kon.%20Conservatorium.jpg
De kunst van creatief leiderschap
Datum: 09-07-2018

“Creativiteit ligt aan de basis van innovatie. En vandaag gaat iedereen met de billen bloot.” Directeur Henk van der Meulen opent de deuren van het Koninklijk Conservatorium voor leden van VNO-NCW regio Den Haag, die de gelegenheid krijgen zich van hun meest muzikale kant te laten zien.

Door Pieter van der Meulen

Volledig in de nieuwe stijl van VNO-NCW regio Den Haag, actief en interactief, wordt in het Conservatorium in Den Haag een brug geslagen tussen muzikanten en het bedrijfsleven. Die brug is vanzelfsprekender dan op het eerste gezicht lijkt. “Wij zijn zelf ook lid van VNO-NCW. Onze studenten zijn naast artiesten ook kleine ondernemers. Dat moeten ze in ieder geval worden om van hun passie hun beroep te kunnen maken. Wij leiden op om creatief te zijn met het instrument, maar creativiteit gaat verder dan dat. Iedereen, zeker ook het bedrijfsleven, moet creatief zijn om succesvol en vernieuwend te zijn. Daarnaast benadrukken we het belang van gezamenlijk optrekken. De belangrijkste eigenschap van een muzikant is goed kunnen luisteren, anders kun je jezelf niet verbeteren. Ook een universele voorwaarde voor verbetering en innovatie, goed naar jezelf en anderen luisteren. Vandaag gaan we die verbinding met elkaar maken, iedereen gaat met de billen bloot, maar op een hele prettige manier.”

Zelf aan de slag
In een omgeving die muziek en creativiteit ademt, krijgen de aanwezigen eerst een harpuitvoering van een stuk van de Franse componist Debussy voorgeschoteld, aangevuld door een jazztrio van piano, contrabas en slagwerk. Ook mogen zij bij hoge uitzondering een deel van de eindrepetitie zien van de dansvakopleiding, de laatste horde voor dansstudenten voordat zij zich gediplomeerde dansers mogen noemen. Optimaal geïnspireerd is het daarna is het tijd om zelf aan de slag te gaan. In vijf groepen worden workshops gegeven. Iedereen moet even uit de comfort zone stappen, maar binnen de kortste keren is iedereen frank en vrij bezig en blijken zelfs de minst muzikale deelnemers tot meer in staat dan zij voor mogelijk hielden. Bij ‘componeren’ wordt geleerd hoe zelf een compositie te maken, met een bijzondere interpretatie van Beethovens Fur Elise tot gevolg. Bij het slagwerk krijgen de deelnemers een spoedcursus Braziliaans trommelen en de dansers worden geschoold in de moderne dans. Bij de workshop ‘sonologie’ ligt de nadruk op elektronische muziek en bij ‘dirigeren’ worden de fijne kneepjes van het leiden van een orkest uitgelegd, waar wederom veel overeenkomsten zijn met het leiden van een bedrijf. Afsluitend worden de enthousiaste optredens samengevoegd tot één grote uitvoering.

Bijlagen
Laatste Nieuws
03-07-2020
Deel artikel