Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/180628%20HCN%20Schiphol%20on%20the%20move.jpg
Geen paniek! ook jouw baan gaat eraan
Datum: 02-07-2018

“Tachtig procent van de banen in 2035 is nu nog onbekend. Jouw kleinkinderen worden later misschien wel drone-bestuurder, big-data-analist, opvoedcoach of personal shopper”. Tijdens de bijeenkomst “Schiphol on the move” neemt Ben Rogmans, directeur Arbeidsmarktkansen.nl, ons mee in de belangrijkste arbeidsmarkttrends op dit moment.

Door Manue Azoulay

Onder de pakkende titel ‘Geen Paniek! maar ook jouw baan gaat eraan’, leidt Ben Rogmans ons langs de huidige trends op de arbeidsmarkt. Te weten:
• Beroepen veranderen, verdwijnen, vernieuwen en ontstaan. Het verandert allemaal, maar langzaam; Beroepen veranderen in taken, klussen en projecten;
• De vakopleiding verandert naar een verzameling van skills en competenties;
• Beroepen verdwijnen door automatisering vooral in  het middenniveau op de arbeidsmarkt, banen staan hier het meeste onder druk;
• Qua contract verschuift het van vast naar flex en zelfstandig ondernemen;
• Om de aansluiting niet te missen is (om-)scholing een must;
• Mobiliteit wordt de norm;
• Een nieuwe trend die niet lijkt te stoppen is de stapeljob, het hebben van twee of meer banen, in 2017 hebben 500.000 mensen een stapelbaan.

Wat is er nodig om tijdig te anticiperen op de veranderingen op de arbeidsmarkt?
Rogmans: “Het onderwijs speelt een sleutelrol en moet nu op scherp staan. In totaal 97.000 MBO-studenten volgen momenteel een opleiding met matige kansen. Als we klaar willen zijn voor de toekomst dan moeten we rekening houden met de trend dat smalle vakdiploma’s zullen worden doorontwikkeld naar bredere competentiesets: softskills, ICT-skills, vakgerichte competenties en ondernemerschap.” In de toekomst zijn wij allen specialisten voor periodes van maximaal zeven jaar, in combinatie met permanente scholing, waarbij we moeten denken aan carrières langer dan 50 jaar. Daar moeten we met onderwijsbeleid op anticiperen. Dat vergt visie en een stabiel overheidsbeleid. Het is belangrijk dat er meer zekerheid wordt gecreëerd op de arbeidsmarkt zodat mensen die willen investeren in hun eigen ontwikkeling dat ook aandurven.

Discussie
Een levendige discussie ontstaat tussen de zaal en het panel, bestaande uit Heleen Kuijten-Koenen, HR directeur Royal Schiphol Group, Francien David, directeur Luchtvaart Community Schiphol, Ben Rogmans en Gertrud van Erp, beleidssecretaris onderwijs bij VNO-NCW en MKB Nederland. Duurzame inzetbaarheid vereist meer dan interne mobiliteit en scholingsbudget, want hoe krijgen we mensen in beweging, hoe voorkomen we een mismatch op de arbeidsmarkt en wat is de rol van het onderwijs? Een van de conclusies is dat er een cultuurverandering noodzakelijk is. Gastspreker Gertrud van Erp vult aan “Wie in zijn jeugd weinig scholing heeft genoten, zou nu juist moeten willen en kunnen hoppen door het onderwijs om te groeien. Dat vergt een andere blik op scholing maar ook een flexibel onderwijssysteem en een nog betere samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs. Allerbelangrijkst is het opheffen van de autonomie van onderwijsinstanties, zodat er een gelijkwaardig gesprek kan worden gevoerd tussen onderwijs en bedrijfsleven om zo samen te bouwen aan een betere arbeidsmarkt”.

Fotoreportage
Presentatie Ben Rogmans

Bijlagen
Laatste Nieuws
03-07-2020
Deel artikel