Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/Strategiesessie%20710.jpg
VrouwenNetwerk on tour
Datum: 05-06-2018
​​“Als we doen wat we deden, krijgen we wat we kregen.“ 

​Het nieuwe bestuur van het VNO-NCW VrouwenNetwerk gaat on tour en organiseert een aantal strategiesessies door heel Noord- en Zuid-Holland. Tijdens de bijeenkomsten gaat het vooral om het in kaart brengen van de wensen en behoeften van de leden en welke toegevoegde waarde het VrouwenNetwerk daarbij kan bieden. De eerste bijeenkomst vond plaats op 5 juni ’18 bij de GAS!Fabriek in Alkmaar. 

Geschreven door Elke Storm

Tijdens een heerlijke lunch bij de GAS!Fabriek werd er door de leden van Noordwest-Holland gesproken over diverse belangrijke thema’s als de lobby voor Vrouwen aan de Top, de thema’s van het VrouwenNetwerk en de invulling van het lidmaatschap.

Vrouwen aan de Top
De doorstroming van het aantal vrouwen naar topfuncties is al jaren een probleem en het ziet er niet naar uit dat het streefcijfer van 30% de komende tijd gehaald zal worden. Er zullen dus maatregelen genomen moeten worden om het proces te versnellen. Als oplossing komt toch al snel de quotumwet ter sprake. De meeste leden geven aan voor een quotumwet te zijn als middel om de mannelijke top mee te krijgen in deze kwestie. 

De laatste jaren zijn er diverse onderzoeken gedaan naar diversiteit in de top en het blijkt dat diverse teams gewoon simpelweg slimmer zijn dan niet diverse teams en dat ze meer inkomensgroei en rentabiliteit op het eigen vermogen van bedrijven leveren. Waarom het aantal vrouwen in topfuncties dan zo langzaam stijgt, blijft een raadsel. 

Thema’s VrouwenNetwerk
Het doel van het VrouwenNetwerk is dan ook om een bijdrage te leveren aan de groei van vrouwen naar topfuncties en het vrouwelijke ondernemerschap. Daarnaast gelooft het VrouwenNetwerk in bridging genders, dus mannen en vrouwen SAMEN stimuleren op het gebied van diversiteit. Samen maak je namelijk het verschil.

Deze groei wil het VrouwenNetwerk bewerkstelligen door zich te richten op thema’s als politiek, ondernemerschap, internationale kansen, vrouwen aan de top en relevante business thema’s. Aanvullend wordt ook het thema ‘maatschappij’ door de leden naar voren gebracht. Er zijn veel vrouwen uit alle lagen van de maatschappij die weinig of niet werken, maar dit wel graag zouden willen en een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Het VrouwenNetwerk kan hierin haar maatschappelijke verantwoordelijkheid pakken en deze vrouwen op zakelijk gebied helpen en stimuleren tot groei.

Lidmaatschap
Om deze en andere startende vrouwen bij het zakelijke netwerk van het VrouwenNetwerk te kunnen betrekken zou er volgens de leden gekeken moeten worden naar de lidmaatschapsstructuur. Voor jonge ondernemers en managers is de drempel namelijk erg hoog en een aspirant lidmaatschap voor het eerste jaar tegen een lager tarief ontbreekt in de mogelijkheden. Er zou ook gekeken kunnen worden naar een samenwerking met Jong Management.

Daarnaast zou er een apart lidmaatschap voor het VrouwenNetwerk gecreëerd kunnen worden, zonder direct ook lid te worden van VNO-NCW West. Al zouden de meeste leden hier geen interesse in hebben werd aangegeven, omdat het netwerk en aanbod van VNO-NCW West juist meerwaarde biedt aan het lidmaatschap.

Tiny House van Marjolein
Afsluitend werd er een bezoek gebracht aan het Tiny House van Marjolein. Als Tiny House pionier is Marjolein een ambassadeur voor de Tiny House movement in Nederland. Het is haar missie om Nederland bekend te maken met de filosofie achter de beweging en het wonen in de duurzame kleine huisjes op meer plaatsen mogelijk te maken.

Vanaf februari 2015 is Marjolein bezig geweest met het realiseren van haar eigen mobiele, bio-based en zelfvoorzienend Tiny House, waar ze sinds mei 2016 fulltime in woont. Met veel enthousiasme vertelde ze over haar avonturen op weg naar het leven in een Tiny House in Nederland en de ervaringen die zij beleeft sinds ze in haar eigen zelfvoorzienende huisje van krap 20 m2 woont.

Toekomstige strategiesessies
De eerste strategiesessie vond plaats in Noordwest-Holland. De overige sessies zullen na de zomer plaatsvinden in Amsterdam en op enkele plaatsen in de provincie Zuid-Holland. Jouw input hebben we nodig, dus we kijken uit naar je komst!

Bijlagen
Laatste Nieuws
03-07-2020
Deel artikel