Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/180628%20Ledenreis%20Krakau.jpg
Poolse IT’ers wel te vinden
Datum: 01-07-2018

​Op 28 en 29 juni zijn 25 directeuren-grootaandeelhouders op reis in Krakau. De bezoeken aan Luxoft en Comarch geven nieuwe inzichten in de Europese arbeidsmarkt. Poolse IT’ers zijn nog wel te vinden.

Door Annemarie van Oorschot

Het idee om een ledenreis naar Krakau te organiseren, kwam van Peter van Koppen, lid van VNO-NCW Oostland. Hij is eigenaar van uitzendbureau Van Koppen & Van Eijk en heeft meerdere vestigingen in Polen. Oorspronkelijk bracht zijn bedrijf Poolse werkzoekenden in contact met Nederlandse tuinbouwbedrijven, maar inmiddels koppelt Van Koppen & Van Eijk dagelijks duizenden werknemers van verschillende nationaliteiten aan ondernemers uit verschillende bedrijfstakken.

Het snel groeiende tekort aan arbeidskrachten in Nederland maakt het bezoek aan Polen extra interessant. Zou je werk aan dit land kunnen uitbesteden? Arbeid is daar nog steeds relatief goedkoop, hoewel de Poolse economie snel groeit en de lonen navenant stijgen. Het land staat ook bekend om zijn goed opgeleide IT’ers. Zolang die er in voldoende mate zijn, kunnen zij net als de Indiërs aan de slag voor Nederlandse IT-bedrijven, in Polen of in Nederland. Op het reisprogramma staan twee bedrijfsbezoeken aan IT-bedrijven: het internationaal opererende Luxoft en het beursgenoteerde Comarch. Dat wekt de belangstelling van 3 Delftse IT-ondernemers, ze zijn mee. “Ik ben benieuwd of onze Poolse collega’s ook kampen met het gebrek aan technisch personeel”, verklaart een van hen.

Divers reisgezelschap
Het reisgezelschap bestaat uit 25 directeuren-grootaandeelhouders en is zeer gemêleerd. Bijna alle sectoren zijn vertegenwoordigd: industrie, tuinbouw, IT, marketing, public affairs, logistiek, evenementorganisatie, uitzendbranche en handel. Ook bijna alle regio’s van VNO-NCW West zijn dat; er zijn leden van Jong Management en van het VrouwenNetwerk, de grote diversiteit zorgt voor toegevoegde waarde. Er kan nieuwe kennis en ervaring worden uitgewisseld en dat wordt dan ook volop gedaan op de specifieke ondernemersvraagstukken, zoals het personeelsbeleid. Het programma biedt er alle ruimte voor tijdens lunches en diners en in de bus.

Luxoft
Bij Luxoft horen de ondernemers van directeur Mark Williams dat Polen en in het bijzonder Krakau een fantastische plek voor IT-bedrijven is. Het barst er van het talent. Rekenen en techniek krijgen al veel aandacht op de basisschool, de wis- en natuurkunde faculteiten aan de universiteiten zijn volgens Williams steengoed. Tel daarbij op dat het hoger onderwijs gratis is en dat alles zorgt voor een flinke toestroom van hoogopgeleid technisch personeel. Kijk je naar het aantal outsouce centra dan staat Krakau wereldwijd op nummer 8.
Luxoft telt 2100 werknemers en heeft door de sterke band met universiteiten nog geen onvervulbare vacatures. “Maar het wordt moeilijker”, zegt Williams. Zijn bedrijf heeft drie divisies: IT-support, software development en projectmanagement.

Comarch
Comarch is in 1993 door professor Janusz Filipiak opgericht, startte met 4 medewerkers en heeft er nu 3500. De omzet bedraagt 260 miljoen euro. Tot de klanten behoren onder meer ING, Heineken, Unilever en KPN. Zo verzorgt Comarch voor de laatste de facturatie. Het is het grootste Poolse IT-bedrijf en kent nog steeds een gestage organische groei. Dankzij het netwerk van de professor met de universiteiten kan Comarch nog goed aan zijn personeel komen. De Belg Quinten de Raedt, sales manager, vertelt dat de lonen de laatste drie jaar zijn verdubbeld. “Indiërs of Chinezen zijn inmiddels goedkoper, maar wij zitten dichterbij de klant in Europa waardoor je geen vertraging hebt in het internetverkeer. En we investeren relatief veel in R & D (15% van de omzet), dat we bovendien in eigen huis hebben.” Een van de reisgenoten merkt na afloop droog op dat Comarch zich dit kan permitteren door Europees subsidiegeld.

Waardevolle reis
Behalve twee bedrijven bezoeken de leden van VNO-NCW West de Zoutmijnen, die al in de dertiende eeuw werden geëxploiteerd. Via tientallen trappen dalen ze af tot 130 meter onder de grond. Ook de korte rondleiding door de Joodse wijk en over de grote markt van Krakau maakt indruk. “Een prachtige stad die ik nog eens op mijn gemak ga bekijken’, merkt een van de reisgenoten op. Een ander staat stil bij de nieuwe contacten die zij heeft opgedaan. “Zeer waardevol zo’n reis. Ik heb heel interessante gesprekken gevoerd en de leden goed leren kennen.”

Fotoreportage
Video

Bijlagen
Deel artikel