Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/180628%20Magazine%20Zorgpower.jpg
"We laten subsidiemoge- lijkheden liggen'
Datum: 28-06-2018

​“Als je aan twintig zorgprofessionals vraagt wat Zorgpower is, denk ik dat niet één het weet.” Casper van Eijck is oncoloog en chirurg in het Erasmus Medisch Centrum en clubarts van Feyenoord. Maar hij is ook hét boegbeeld van Zorgpower, het netwerk van VNO-NCW West dat samenwerking en kennisdeling tussen partijen in de zorgsector stimuleert. “Of het nou gaat om juristen, ondernemers of investeerders, de medische sector moet veel meer de verbinding zoeken.”

“De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de ondernemerskant van het netwerk Zorgpower erg actief en betrokken is. Desondanks laten we kansen liggen. Dat ligt met name aan de beperkte betrokkenheid van zorgprofessionals bij het netwerk. Wanneer we bijeenkomsten met Zorgpower organiseren, ben ik weleens positief verrast door de enorme opkomst vanuit het bedrijfsleven. Maar de andere kant blijft achter. De medische wereld kan veel voordeel halen uit gezamenlijk optrekken met ondernemers door te profiteren van hun know-how. Ook opent samenwerking de deur naar allerlei subsidiemogelijkheden. Het is absoluut mogelijk om veel meer te profiteren van de vele subsidies die in Nederland beschikbaar zijn, maar wij blijven teveel hangen in onze medische cocon. Het is juist goed en belangrijk om daarbuiten te kijken en met mensen uit andere richtingen te werken.” Samen met de voorzitter van Zorgpower Monique Verdier en andere betrokken ondernemers wil Van Eijck de komende tijd de bekendheid en toegankelijkheid van het netwerk voor medische specialisten, zorgverzekeraars en andere zorgprofessionals vergroten.

Gezamenlijk innoveren
“Mijn eigen ervaringen met ondernemers zijn ontzettend positief. Ik werk momenteel samen met een bedrijf dat een stofje produceert om cellen te activeren, om het simpel uit te leggen. Wij trekken samen met dat bedrijf op zodat we de kennis en innovatie kunnen gebruiken om daadwerkelijk patiënten te behandelen. Daarnaast werk ik met een bedrijf dat het DNA-profiel volledig in kaart brengt en analyseert. Daarmee gaan we proberen te voorspellen of patiënten gevoelig zijn voor chemotherapie. Zulke voorbeelden zijn wat mij betreft hartstikke waardevol en tonen wat mogelijk is. Zowel de kennisdeling als de subsidies hebben een grote bijdrage geleverd aan vernieuwende behandelingen. Bovendien zijn de subsidies in vergelijking met bijvoorbeeld een aanvraag bij KWF Kankerbestrijding veel makkelijker haalbaar. Medische specialisten hebben normaal gesproken bij een aanvraag te maken met een eindeloze papierwinkel, waardoor je zo maanden verder bent. Bij samenwerking met het bedrijfsleven is het een kwestie van een paar dagen om subsidie rond te krijgen. De harde kern van Zorgpower moet worden uitgebreid, met name met zorgprofessionals. Het succes van het netwerk hangt samen met het organiseren van echt aansprekende bijeenkomsten. In de zorg hebben we allemaal met innovatie te maken. Bijeenkomsten moeten toegankelijk zijn voor de mensen die je wil bereiken."

Aansluiten op de praktijk
"Om medische specialisten te betrekken, is het nodig zoveel mogelijk op de praktijk aan te sluiten. Probeer het simpel te houden en aan te sluiten op de belevingswereld van mensen uit de zorgwereld. Heel veel van deze mensen zijn iedere dag bezig met patiënten, waarbij een netwerk als Zorgpower ze weinig zegt. Terwijl juist dit netwerk een verschil kan maken in die dagelijkse praktijk. Vanuit onze zorgorganisatie moet deze boodschap meer en duidelijker worden verspreid. Ondernemers willen wel, het zijn de medici die kansen laten liggen. Er zijn heel veel bedrijven waar je hele interessante dingen mee kan doen.”

Klaar voor nieuwe therapieën
“De vernieuwingen in de zorg gaan snel, maar het is nog wel bij te houden. Ik zie vooral dat mensen open staan voor nieuwe therapieën. Patiënten zijn wel klaar met conventionele zware behandelingen, klaar met chemokuren waarvan ze doodziek worden en het rendement heel laag is. We kunnen steeds meer gebruik maken van innovatieve tools. De ontwikkeling van DNA-analyse gaat een hele belangrijke rol spelen en ook zogenaamde biomarkers, waarmee kan worden voorspeld wie welke behandeling nodig heeft, zullen de komende tijd een vlucht nemen. Maar voordat het zover is, moet nog veel onderzoek worden gedaan. Voor goede analyses en betrouwbare resultaten te krijgen, hebben we bedrijven keihard nodig. Ik ben ervan overtuigd dat we grote stappen kunnen zetten als we meer samen optrekken.”

Netwerk Zorgpower
Kwalitatief goede zorg vraagt om innovatieve oplossingen. Daar kan het bedrijfsleven bij helpen. Daarom stimuleert VNO-NCW West de samenwerking en kennisdeling tussen partijen in de gehele zorgsector. Onder meer door het organiseren van de netwerkgroep Zorgpower.

Support Casper
Professor doctor Casper van Eijck verwierf nationale bekendheid als gezicht van de campagne Support Casper, onderdeel van de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker. Het doel van de stichting is bewustwording rond alvleesklierkanker vergroten en tegelijkertijd structureel geld inzamelen om onderzoek naar nieuwe, innovatieve behandelmethoden mogelijk te maken. Van Eijck is al meer dan 25 jaar verbonden aan het Erasmus MC en heeft concrete plannen voor nieuwe behandelingen. Bijvoorbeeld met viro-immunotherapie, waarbij met virussen tumorcellen worden gedood en het eigen immuunsysteem wordt gereactiveerd.
Lees meer op www.supportcasper.nl

Bijlagen
Deel artikel