Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/180621%20Werkgeversontbijt%20Royal%20Lemkes.jpg
Noodzaak voor innovatie
Datum: 20-06-2018
​​​Een mooie gemêleerde groep bedrijven, instellingen en overheden uit het netwerk van Bereikbaar Haaglanden en Rijnland kwam samen tijdens het werkgeversontbijt bij partner Royal Lemkes met als thema ‘noodzaak voor innovatie’.

Door Jan Breugem

Het was al vroeg gezellig druk in de bijzondere omgeving die Royal Lemkes beidt. Alles draait hier om planten en zelfs een oude Hollandse tuinderskas ontbreekt niet, compleet met de geur van toen.

Nieuwe partners
Namens Bereikbaar Haaglanden en Rijnland heet Astrid Homan, Mobiliteitsmakelaar Haaglanden, de aanwezigen welkom, waarna drie nieuwe convenantpartners geïntroduceerd worden. ANP,  Langeland Ziekenhuis en De Winter Logistics vertellen enthousiast waarom zij partner geworden zijn. Mooi om te horen dat deze geheel verschillende bedrijven allemaal de meerwaarde van het partnerschap zien en ervaren!

​Fietsstimulering
Hierna krijgt E-bike2work de kans om via een korte pitch te aanwezigen te verleiden om met hun fiets producten aan de slag te gaan en daarmee de bereikbaarheid, duurzaamheid en vitaliteit te bevorderen.

Fietspromotor Roel Lenoir sluit hierop aan met beelden van de opbrengst van de fietsstimuleringsactie 2017: een prachtige elektrische riksja voor Zorgcentrum Transvaal. Met inzet van vrijwilligers kunnen de bewoners van het zorgcentrum een heerlijk fietsritje maken, waar ze erg van genieten. Iedereen blij! 
Vervolgens vertelt Roel dat we tijdens de Haagse fietsweek (1e week oktober) de fietsaward uitreiken aan een convenantpartner die zich in welke vorm dan ook onderscheidt in het bevorderen van het fietsgebruik. Hij roept allen op om mee te doen en ons te vertellen waarom zij hiervoor denken in aanmerking te komen. Dit geldt overigens voor alle partners en dus niet alleen voor de Haagse. 

Logistiek makelaar Michel Oldenburg  lanceert aansluitend de vrachtfiets probeeractie met als uitdaging om een bestelbus te vervangen voor een elektrische vrachtfiets. Vijf leveranciers stellen hiervoor fietsen beschikbaar vanaf 15 augustus.

Let's plantify the future together
Dan is de vloer voor gastheer Royal Lemkes. Bij  monde van Michiel van Veen en Patrick Kester worden de aanwezigen meegenomen in de historie en basiswaarden van het bedrijf. Duurzame groei van de medewerkers, het bedrijf en de wereld staan centraal. ‘Let’s plantify the future together’. Royal Lemkes heeft een aantal grote klanten (ketens), waarvoor zij een enorme stroom van producten bundelen. Hierbij is elk traject maatwerk en wil men ook echt alle belangrijke details van de keten kennen en daarop inspelen. Er werken 200 mensen in vaste dienst en nog eens 400 uitzendkrachten op piektijden.

Het onderdeel Duurzaamheid is op zes thema’s uitgewerkt, waaronder de arbeidsomstandigheden in de keten (ook in China). Maar Royal Lemkes wekt ook haar eigen energie op en levert die zelfs aan hun medewerkers thuis! Meest recente uitdaging zijn de ‘next generation logistics’. De techniek ontwikkelt zich razend snel en dat geeft veel nieuwe mogelijkheden. 

Patrick Kester sluit af met een doorloop van het project om logistieke bewegingen efficiënter te maken. Hij gebruikt daarvoor, naar belofte, de tijdens het vorige werkgeversontbijt in Leiden gepresenteerde drijfveren van Management Drives.

Noodzaak voor innovatie
Laatste spreker is Herman Wagter van Connekt, die een boeiende presentatie verzorgd onder de titel ‘noodzaak voor innovatie’. Urbanisatie, klimaatveranderingen en voorspoed/welvaart knallen nu tegen elkaar op, met als gevolg dat niets blijft wat het was. Er is heel veel druk vanuit de rijksoverheid om tot een klimaatakkoord te komen, wat waarschijnlijk in september 2018 zijn beslag zal krijgen. Mobiliteit is met 36 Mton uitsloot per jaar hier een heel belangrijk onderdeel in. Van die 36 Mton is 22 toebedeeld aan personenvervoer en slechts 14 aan logistiek. In 2050 moet die 36 Mton in 6,5 veranderd zijn en in 2030 moeten we al een derde minder uitsloten.

De noodzaak tot innovatie was nog nooit zo groot. Herman roept de aanwezigen op om in actie te komen en inspireert met:  Verandering krijg je door naast de bekende en gewaardeerde groene wei een nog groener weitje aan te leggen!

Bekijk hier​ de handout van de presentatie
Bekijk hier de fotoreportage

Bijlagen
Deel artikel