Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/180614%20De%20vechtlust%20van%20Chia-Nien.jpg
De vechtlust van Chia-Nien
Datum: 13-06-2018

Chia-Nien van de Ruit (21) studeert informatica en werkt achter de kassa bij PLUS Both aan de Schere in Rotterdam. Niets bijzonders zou je zeggen. Tot je hoort wat hij ons kan leren over vechtlust...​

"Hmm... die heb ik niet zoveel", antwoordt Chia-Nien op de vraag hoe hij omgaat met de uitdagingen in zijn leven. Het antwoord maakt in één klap duidelijk hoe de informaticastudent in het leven staat. Chia-Nien werd in Taiwan geboren zonder benen en met acht vingers. Toen hij nog geen jaar oud was, werd hij geadopteerd door zijn Nederlandse ouders, die hem een beter leven konden geven dan hij in Taiwan zou hebben gehad. "Ik heb geluk gehad. Dankzij hen leid ik een heel normaal leven en heb ik de wil om te studeren en te werken. Hier, achter de kassa, wil ik klanten zo snel en goed mogelijk helpen, zodat ze tevreden zijn en terugkomen. Dat vind ik geweldig!" Hij plaats het bordje met 'Deze kassa gaat sluiten' op de band, drukt zichzelf tussen de twee kassa's omhoog en binnen een fractie van een seconde zit hij in zijn rolstoel. "Als ik dan toch een uitdaging moet noemen, is het de omgang met vreemden. Ik heb klassiek autisme, waardoor ik me vaak ongemakkelijk voel in het bijzijn van anderen. Achter de kassa probeer ik mijn sociale vaardigheden te ontwikkelen. Contact is belangrijk voor me, dus het is een fijne manier om dat te trainen." 

Chia-Nien 1.jpg


Zwemtalent
Zijn handicap ziet Chia-Nien niet als uitdaging. "Wat andere mensen met hun benen doen, doe ik met mijn armen. Gelukkig hebben mijn ouders me altijd de kans gegeven om dingen zelf te doen. Eerst proberen en kijken of het lukt. Ik ben heel blij dat ik zo ben opgevoed, want daardoor weet ik dat je veel meer kunt dan je denkt. Tegen andere mensen met een handicap zou ik soms wel eens willen zeggen: Joh, je kunt nog zo veel!" Die vechtlust had hij als kind al. Als jong zwemtalent zwom hij in de selectie van mindervaliden van de KNZB en trainde hij iedere zaterdag in het zwembad van het Nationaal Topsport Centrum in Zeist. In 2012 behaalde hij een zilveren medaille tijdens de Nationale Jeugd Kampioenschappen. "Ik vond het leuk om te zwemmen en het hield me gezond. Door een blessure aan mijn arm moest ik op een gegeven moment stoppen. Dat vond ik niet erg; ik wilde me sowieso liever op school concentreren."

Even bijdraaien
Inmiddels studeert hij informatica om straks een volwaardige baan te vinden als programmeur of gamedeveloper. "Dit is natuurlijik gewoon een bijbaantje", zegt hij terwijl hij Arnold Both, zijn werkgever, lachend aankijkt. "Over een tijdje hoop ik op mezelf te gaan wonen en een leuk iemand te ontmoeten om samen een leven mee op te bouwen. Als mijn ouders er niet meer zijn, wil ik voor mijn broertje en zusje kunnen zorgen." Dan vraagt Arnold of hij even kan bijdraaien. "De rijen worden te lang." Chia-Nien vliegt de personeelsruimte uit, racet door een leeg pad naar de kassa's en springt behendig in de stoel achter de kassa. "Beter zijn dan je denkt dat je bent. Daar gaat het om", zegt hij nog voordat hij weer aan het werk gaat.


Chia Nien 2.jpg
Bron artikel en foto's: MIJN PLUS

Bijlagen
Deel artikel