Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/180613%20Bionanotechnologie.jpg
Een kijkje in de toekomst
Datum: 12-06-2018

Door Pieter van der Meulen

“In 2016 zijn VNO-NCW Delft en Rabobank Zuid-Holland Midden gestart met het organiseren van drie jaarlijkse bijeenkomsten waarin technologische vergezichten worden geschetst waarvan wij denken dat ondernemers daar iets mee kunnen.” Joris Kleinveld, voorzitter van VNO-NCW Delft en directeur van softwarebedrijf Auxilium, deelt mee dat de samenwerking tussen VNO-NCW Delft en Rabobank ook in 2018 wordt voortgezet, met drie spraakmakende bijeenkomsten als gevolg. De eerste op 4 juni over bio-nanotechnologie.

De kleinste bouwsteen
“Om te kunnen begrijpen hoe cellen daadwerkelijk functioneren, willen we het liefst zelf een cel na kunnen bouwen.” Marileen Dogterom is voorzitter van de afdeling bio-nanowetenschap aan de Technische Universiteit Delft en is een pionier in het vakgebied biomoleculaire fysica. “Tien jaar geleden bestond de bio-nanowetenschap als studie nog niet. Sinds de oprichting heeft het onderzoeksgebied zich in razend tempo ontwikkeld. Ons motto: ‘Think big about life at the smallest scale’. We willen het leven vanaf de kleinste bouwsteen onderzoeken. Daarvoor richten we ons op processen op celniveau. Wat gebeurt er in een levende cel? Veel ziektes, zoals kanker en alzheimer, ontstaan door dingen die fout gaan binnen een cel. Dat weten we. Maar bij welk molecuul het precies mis gaat of hoe de werking tussen moleculen in een cel eruit ziet, is nog veel over onbekend.  Amerikaans natuurkundige en Nobelprijswinnaar Richard Feyman zegt: ‘wat ik niet kan maken, begrijp ik niet’. Je kunt het vergelijken met een auto, waarbij je alle onderdelen op straat kan gooien en nog steeds geen idee hebt hoe de auto functioneert. Hetzelfde geldt voor een rijdende auto zien, dan weet je nog steeds niet hoe het werkt. Je moet in staat zijn het zelf samen te stellen, stukje bij beetje, waarbij het steeds complexer wordt. Dan pas weet je echt hoe een auto werkt. Ons doel is om een synthetische cel te bouwen, die functioneert en in staat is om te delen. Als dat lukt, komt dat in de buurt bij leven creëren. Ons onderzoek heeft niet enkel een grote technologische impact, er kleven ook filosofische en ethische componenten aan. We hebben een ethicus in ons team en leren onze studenten om verantwoord na te denken over wat het betekent om een cel te bouwen en wat de impact kan zijn op de maatschappij.”

Koopje
“Wat zouden we kunnen leren als we ziektes kunnen bestuderen op moleculaire schaal? Eerlijk gezegd begrijpen we momenteel geen fluit van de processen die binnen een cel plaatsvinden. Er is enorme behoefte om te kunnen observeren op moleculaire schaal. Lumicks biedt als eerste aanbieder de mogelijkheid om individuele cellen te analyseren. Simpel gesteld verkopen we camera’s waarmee je op moleculair niveau kan filmen.” Een belangrijke vraag van complex wetenschappelijk onderzoek is, zeker voor ondernemers, welke praktische toepassing bevindingen hebben. Het Amsterdamse bedrijf Lumicks heeft als eerste partij pionierstechnologie uit de bio-nanowetenschap gecommercialiseerd. Olivier Heyning is CEO van het spinoffbedrijf van de Vrije Universiteit Amsterdam en heeft de technologie succesvol op de markt weten te brengen door kennis uit het ene onderzoeksgebied toegankelijk te maken voor onderzoekers uit een ander gebied. “De technologie voor ons product vindt haar herkomst in de fysica. Maar de toepassing ligt in de biologie. Wij hebben de enorme uitdaging aangegrepen om een product te maken dat makkelijk door biologen, zonder kennis van fysica, te gebruiken is. En dat is gelukt. Met een training van drie dagen kan een bioloog zonder problemen overweg met de camera. We hebben inmiddels verkocht aan topuniversiteiten als Harvard. We verkopen voor tussen de 300.000 euro en een miljoen, echt een koopje voor de inzichten die je ervoor terug krijgt.”
Lees meer over Lumicks

Fotoreportage

Bijlagen
Deel artikel