Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/180607%20Ledenreis%20Z%C3%BCrich.jpg
Zaken in Zürich
Datum: 10-06-2018

Twintig directeuren-grootaandeelhouders van VNO-NCW West hebben 7 en 8 juni twee bedrijven in Zwitserland bezocht. Het is de eerste van de twee ledenreizen die het DGA-netwerk van VNO-NCW West dit jaar voor zijn leden organiseert.

Door Annemarie van Oorschot

“Een mechanisch horloge heeft een ziel”, zegt de oudste horlogemaker van IWC, International Watch Company, in Schaffhausen. “Zodra het horloge gemaakt is en gaat tikken, verdwijnt bij elk tik de tijd. Tijd die je nooit meer terugkrijgt. Een horloge is een zeer emotioneel artikel. Mensen zijn er persoonlijk mee verbonden omdat het voor bijzondere gelegenheden wordt aangeschaft.”
De horloges van IWC zijn aardig aan de prijs. Ze variëren van een kleine 2.000 tot 220.000 euro. Maar ze worden dan ook stuk voor stuk met de hand gemaakt; het precisiewerk om de klokjes  (vaak meerdere in 1 horloge) exact op tijd te laten lopen is zeer tijdrovend, evenals het eindeloos testen op bijvoorbeeld waterdichtheid en schokbestendigheid. Daarnaast zijn de gebruikte materialen kostbaar. Een IWC-horloge kan tientallen robijnenmoertjes bevatten.
Als de ondernemers op de eerste reisdag de fabriek in Schaffhausen betreden, hebben ze bijna allemaal een horloge om hun pols. Sommigen dragen een echte IWC. Een van hen heeft dit van een vriend geleend. “Ik verzamel ze, maar wel van de concurrent”, bekent de Rolex-liefhebber aan de groep.
Behalve in de kwaliteit van de producten, zijn de leden van het DGA-netwerk geïnteresseerd in het productieproces. Zo is de temperatuur in de fabriek constant 23 graden om condensvorming te voorkomen. Ook zijn er maatregelen genomen om de werkruimtes stofvrij te houden. Het museum in het 150 jaar oude bedrijf, waar onder meer de oude zakhorloges uit de negentiende eeuw hangen, trekt eveneens de belangstelling.

Stadswandeling
De tweede dag van de reis start met een stadswandeling door het oude centrum van Zürich. De gids krijgt veel vragen over het dure dagelijkse leven. Om hier een beetje rond te komen heb je minstens 5000 Zwitserse francs per maand nodig. De huur van een appartement bedraagt al gauw 2500 CHF, de ziektekostenverzekering 800 CHF per maand. Daar staat tegenover dat je slechts 10 procent aan belasting betaalt, ondernemers betalen circa 30 procent. Maar de dagelijkse boodschappen zijn weer duur. Veel Zwitsers gaan in Duitsland naar de supermarkt, twintig minuten noordwaarts met de auto.

Freitag
Na de wandeling en een toer in elektrische becaks bezoeken de ondernemers de tassenfabrikant Freitag. Twintig jaar geleden kropen de broers Freitag - twee studenten in Zürich - achter de naaimachine van hun oma en maakten fietstassen van oud vrachtwagenzeil. Al snel wilden hun studievrienden ook zo’n tas en werd het een trendy artikel. Anno 2018 heeft het bedrijf 180 medewerkers in dienst en produceert het jaarlijks 450.000 tassen. Elke tas heeft een uniek design, waarbij de ontwerpers verschillend gekleurde zeilen combineren en creatief gebruik maken van de belettering op de vrachtwagendoeken. Voor de internetverkoop – ruim een kwart van de omzet – betekent dit dat van elke tas apart foto’s gemaakt moeten worden. De tassen vinden gretig aftrek onder jonge stedelingen. Behalve in het thuisland is Freitag bijzonder populair in Japan. Freitags tassen zijn een toonbeeld in de circulaire economie. Daarvan is ook het reisgezelschap onder de indruk. Toch koopt niemand een tas. “Zeker mooi gemaakt hoor”, zegt een ondernemer, “maar daar hoef ik thuis niet mee aan te komen. Die vieze strepen en oneffenheden als gevolg van het eerdere vrachtwagenvervoer… dat vindt mijn vrouw niet mooi.”

Sparren
De directeuren-grootaandeelhouders, waarvan enkelen al voor de vierde keer mee op ledenreis zijn,  vinden de bedrijfsbezoeken leerzaam en inspirerend. Maar van nog meer waarde zijn de gesprekken die ze tussendoor met de andere ondernemers voeren over vraagstukken in hun bedrijf.  Enkele reacties:
“Goed sparren onder het genot van een biertje.”
 “Ondernemers onder elkaar, gezellig en veel lol.”
“Ik heb weer waardevolle, nieuwe contacten opgedaan.”
“Ik haal hier zoveel uit, het is de tijdinvestering dubbel en dwars waard.”

Fotoreportage
Video

Bijlagen
Deel artikel