Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/media/Afbeeldingen%20Nieuwsbrief%20West/180524%20Elektrisch%20rijden.jpg
Elektrisch rijden steeds dominanter
Datum: 23-05-2018

Al jaren wordt geroepen dat elektrisch rijden de nieuwe norm is, maar slechts mondjesmaat zien we deze voorspelling terug in het straatbeeld. Toch lijkt de elektrische auto de komende jaren definitief door te breken. Zeker ook voor ondernemers hét moment om de overstap te maken. 

Door: Pieter van der Meulen​

Elektrische auto’s zijn stil, milieuvriendelijk, gebruiksvriendelijk en in steeds meer uitvoeringen beschikbaar. Momenteel rijden ruim 120.000 elektrische auto’s op de Nederlandse wegen. Het aantal laadpalen schiet als paddestoelen uit de grond, openbare palen gingen van 5.421 in 2014 naar 14.144 stuks anno 2017. Semipublieke palen, die niet voor iedereen bestemd zijn: van 6.439 stuks naar 15.164. Private palen van 28.000 naar 75.000 stuks. Om de klimaatdoelen van Parijs te halen wil de Nederlandse overheid overstappen op elektrisch zo aantrekkelijk mogelijk maken.  

Ondernemersvoordelen
Ondernemers kunnen gebruik maken van diverse ondernemersvoordelen als zij elektrisch gaan rijden. Op de pagina subsidies en regelingen staan regelingen en subsidies van verschillende overheidsinstellingen zoals provincies en gemeenten. Op deze pagina worden de belangrijkste fiscale regelingen van de Rijksoverheid voor het kalenderjaar 2018 behandeld, een overzicht van lokale subsidies staat op de pagina ‘Subsidies en regelingen’​.

Belastingvoordelen
Voor bedrijven gelden fiscale voordelen die elektrisch rijden aantrekkelijk maken. Logischerwijs is er allereerst de 21 procent btw die men als ondernemer niet hoeft te betalen. De BTW-privé-correctie van 2,7 procent is wel van toepassing. Verder leveren de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) een fiscaal voordeel op voor investeringen in milieuvriendelijke producten of bedrijfsmiddelen die op de Energielijst en Milieulijst 2018 staan.
Bekijk hier de subsidieregelingen voor ondernemers per stad.

Elektrische auto breekt door
Techjournalist Jeroen Horlings beschrijft in zijn boek ‘ De doorbraak van de elektrische auto’ de stand van zaken van het elektrische rijden. Volgens zijn uitgebreide analyse, waarin onder meer rijeigenschappen, kosten, milieu-aspecten, modellen, technieken en de voorzichten worden onderzocht, zijn er veel tekenen dat elektrisch rijden steeds dominanter wordt. De belangrijkste indicatoren zijn de explosieve groei van het aantal modellen en het aantal verkochte exemplaren. In het eerste kwartaal is het aantal mensen dat een elektrische auto heeft aangeschaft met honderd procent toegenomen. Bovendien investeren autofabrikanten miljarden in de elektrische auto. Is de fossiele auto nu echt fossiel?
Lees hier meer over het boek ‘De doorbraak van de elektrische auto’ van Jeroen Horlings

Bijlagen
Deel artikel