Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/180523%20Privacywet%20en%20Cybersecurity.jpg
‘Privacy is een grondrecht’
Datum: 23-05-2018

Je kunt de krant niet openslaan of er staat een verhaal in over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De privacywet wordt flink aangescherpt. Is uw bedrijf al AVG-proof? ‘Zet in elk geval voor morgen een privacystatement op de website’, tipt de juriste van NautaDutilh. En: ‘Houd het hoofd koel’, zegt de voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Door: Merijn van Grieken

Het is een bijna bijbels advies dat Aleid Wolfsen voor de ondernemers van VNO NCW Regio Rotterdam heeft. ‘Ga met privacygegevens om zoals je zelf ook zou willen dat er met jouw gegevens wordt omgesprongen’, zegt de voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens tijdens de bijeenkomst bij advocatenkantoor NautaDutilh in Rotterdam.
Alle bedrijven die werken met persoonsgegevens krijgen vanaf 25 mei te maken met de nieuwe privacywet. De AVG regelt de bescherming van persoonsgegevens in alle landen van de Europese Unie op dezelfde manier. De boetes bij overtreding zijn hoog. Maar die moeten niet de reden zijn om ermee aan de slag te gaan, vindt Wolfsen.

Grondrechten
‘Ik hoop dat u de wet niet naleeft vanwege boetes of gedoe met de autoriteit, maar dat u het echt doet van binnenuit, intrinsiek gemotiveerd. Omdat u de bescherming van persoonsgegevens écht belangrijk vindt. Omdat het over de grondrechten gaat van mensen. Iedereen verwerkt in onze maatschappij data en daarom is die bescherming van de privacy zó ontzettend belangrijk’, aldus Wolfsen.
Ook al duurde de aanloop naar de wet vele jaren, de euforie is er bij Wolfsen niet minder om. ‘Als je rommelt met data en als je de meest gevoelige informatie niet goed op orde hebt, dan raak je de fundamenten van de Nederlandse rechtsorde. Het gaat om recht op intimiteit, om onbespied overal jezelf kunnen zijn en het zelf beheren van je eigen data. Om als een vrij burger in een vrij land vrij kunnen leven.’

Klauwen
De toezichthouder is klaar om de klauwen uit te slaan. ‘Er gaan voorbeelden gesteld worden. Niemand kan denken: het zal mijn tijd wel duren’, zegt Jolize Lautenbach, Associate Partner bij NautaDutilh. Ze draait overuren in het bijstaan van honderden ondernemers die hun bedrijf AVG-proof maakten.
De volgende prioriteiten zijn van belang: ‘Benoem allereerst formeel via de directie wie dit primair gaat trekken. Ten tweede: Zoek uit wat er is aan persoonsgegevens en waar ze staan en register gegevensverwerkingen. Ten slotte: Betrek IT erbij, want het moet duidelijk worden vastgelegd hoe de persoonsgegevens beveiligd zijn.’

Cybersecurity
NautaDutilh heeft het goed voor elkaar. Eveneens de cybersecurity waar Jurian Hermeler, directeur cyber security, over sprak. Het kantoor heeft last van 10.000 cyber attacks per dag. ‘Dankzij voorkomen, detectie, juiste response als het mis gaat en voorspellen weet informatie van het kantoor uit handen van hackers te blijven. Het heeft structureel aandacht nodig.’

Betrouwbaar
Zo ook de AVG. Lautenbach raadt bedrijven aan nog voor 25 mei een privacystatement op de website te plaatsen. ‘En zorg dat je voor vrijdag een overzicht hebt welke persoonsgegevens je van wie hebt. Dat is de basis. Zie de AVG als een kans. Als een unique selling point: bij mijn bedrijf zijn uw gegevens veilig.’
En dan heeft Wolfsen ook nog één tip: ‘Houd het hoofd koel. We gaan heus niet vanaf vrijdag alle bakkers en slagers controleren.’

Fotoreportage

Bijlagen
Deel artikel