Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/media/Afbeeldingen%20Nieuwsbrief%20West/180523%20Asbest%20(1)%20.jpg
'Regelgeving asbestsanering is doorgeslagen'
Datum: 23-05-2018

Alle daken asbestvrij in 2024. Dat wil de overheid. Onmogelijk, onnodig en ongelooflijk duur, zeggen brancheorganisaties als Aedes (woningcorporaties) en LTO Nederland. Naar schatting gaat het in totaal om 95 miljoen m² daken van woningen en bedrijfsgebouwen. Het meeste asbest ligt op boerenstallen, schuren en loodsen. De kosten lopen hoog op, vooral door de zeer strenge eisen waaraan sanering moet voldoen. 

Door Hans Oerlemans

"Natuurlijk willen ook wij van het asbest af," zegt Bert Wijbenga, voorzitter van Bouwpower Rotterdam. In zijn achterban zitten veel vastgoedeigenaren met oude panden waarin asbest werd verwerkt. ‘Maar de huidige regelgeving is doorgeslagen. Het staat in geen verhouding tot de werkelijke risico’s voor de volksgezondheid. Ondernemers moeten hun bedrijf sluiten, terwijl mannen in witte pakken met gasmaskers op aan het werk gaan. Flatgebouwen worden geëvacueerd. Bij zorgvuldig demonteren van asbesthoudend materiaal komt er geen vezel vrij. Je kunt elk risico wel tot nul willen beperken, maar dan staat Nederland stil."

In beton gegoten
Arthur Oerlemans is directeur bij Woonbron, een corporatie met 45.000 woningen en 4.000 andere panden in Rotterdam, Dordrecht en Delft. "Wij inventariseren op dit moment al onze daken op asbest. Het is ook verwerkt in bijvoorbeeld vensterbanken, deuren en buizen. De officiele term hiervoor is ‘hechtgebonden asbest’. Daar gaat geen risico vanuit, zolang je het rustig laat zitten. Sloop of renovatie is in onze visie tijd genoeg om het weg te halen. Dat ligt anders bij niet-hechtgebonden asbest, bijvoorbeeld in vinylvloeren en stucwerk. Daarvan kunnen wel vezels loskomen. Alle reden om er uiterst voorzichtig mee om te gaan. Maar nu schalen we ook bij lichte gevallen door naar het hoogste risiconiveau."

De huidige wet- en regelgeving is in beton gegoten. Nieuwe technieken voor sanering en andere inzichten krijgen geen kans. Arthur Oerlemans. "Moeten bedrijven, overheden en corporaties onevenredig veel financiële middelen inzetten voor asbestsanering, terwijl er nog zoveel andere urgente opdrachten liggen zoals de energietransitie? Met meer realistische regels loopt niemand extra gevaar. Onder een dak wonen waarin asbest zit, is totaal iets anders dan dag in dag uit met asbest moeten werken in een fabriekshal, zoals vroeger gebeurde. De nuance is zoek."

Milieueisen stapelen
Bert Wijbenga pleit voor een krachtige lobby om Tweede Kamer en kabinet te bewegen het saneringsbeleid alsnog aan te passen. "Het is nooit te laat. Als je ziet wat er allemaal op ons afkomt aan nieuwe verplichtingen. We moeten van het gas af, elektrisch gaan rijden, verduurzamen, circulair produceren enzovoort. Allemaal belangrijk. Maar neem de tijd om het goed te doen. Hele bedrijfsprocessen moeten radicaal worden omgegooid. De overheid kan niet doorgaan met verplichting op verplichting stapelen. Dat ondermijnt het draagvlak bij ondernemers en de winstgevendheid van bedrijven. Niet alles kan tegelijkertijd. Daar is trouwens ook de capaciteit niet voor. Waar zijn de specialisten om al die klussen vakkundig uit te voeren? Maak verstandige keuzes en stel realistische doelen. Daar is bij het asbestdossier nu geen sprake van."

Bijlagen
Deel artikel