Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/180416%20SUD%20bij%20CIRCL%20(NWH).jpg
De macht ligt bij de regio
Datum: 18-04-2018

In de toekomst zal de inrichting van de ruimte meer bepaald worden door de regio en minder afhangen van het rijk, blijkt uit de bijeenkomst ‘Schaarse ruimte, slimme oplossingen’ van VNO-NCW in Amsterdam. Volgens de Senior Urban Planner van Schiphol Maurits Schaafsma moet de regio zelf met initiatieven komen. “De bereikbaarheidsopgave in de metropoolregio Amsterdam, verdient een metropolitane blik.”

Door Shany Azoulay

Schaafsma geeft het voorbeeld van de bereikbaarheid van het vliegveld Schiphol. De railinfrastructuur zou volgens hem een stuk beter geregeld kunnen worden door bijvoorbeeld de nieuwe metrolijn, de Noord-Zuidlijn, door te trekken naar Schiphol, zodat reizigers vanaf Schiphol rechtstreeks de stad in kunnen. Deze lijn kan regionale treinen vervangen die nu op Schiphol stoppen. Dan komt er ruimte voor de Internationale trein uit Duitsland, de ICE, die Schaafsma graag op Schiphol zou laten stoppen. Ook pleit hij voor een gecombineerd systeem van metro’s en treinen voor het vervoer binnen de metropoolregio. “Wij zijn in Nederland de kunst verloren om naar onze eigen infrastructuur te kijken op een integrale manier. Kijk naar Zurich en London waar het wel werkt. Ik denk dat wij als metropoolregio daar alle aanleiding toe hebben, aangezien we nog veel kunnen verbeteren aan ons transportsysteem” aldus Maurits Schaafsma.

Volgens Schaafsma is er geen duidelijke visie van de gemeentes op de infrastructuur: “Het kan allemaal veel innovatiever.” Met de bouwopgave in Amsterdam van de komende jaren ziet hij een kans om woningen en infrastructuur met elkaar efficiënt te combineren. Schaafsma: “We moeten het vervoerssysteem in de stad doorontwikkelen.”

VNO-NCW  metropool Amsterdam presenteerde onlangs haar nieuwe agenda voor de metropoolregio aan haar leden. De focus ligt op drie speerpunten: infrastructuur, circulaire economie en woningbouwopgave. Tijdens de bijeenkomst reflecteerden zowel het bedrijfsleven als de overheid op de nieuwe agenda. Lees de nieuwe agenda hier.

​Fotoreportage

Bijlagen
Laatste Nieuws
03-07-2020
Deel artikel