Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/180418%20Herbert%20ten%20Have%20(Fizyr).jpg
Algoritmes alles bepalend
Datum: 17-04-2018

​'Het leven wordt steeds meer bepaald door algoritmes'

We hebben er allemaal mee te maken en vaak zonder dat we het zelf doorhebben: kunstmatige  intelligentie. Het bepaalt de kijk- en koopadviezen van Netflix of Amazon en ook de gezichtsherkenning bij de paspoortcontrole. “De invloed van kunstmatige intelligentie op de samenleving, ondernemers en werkgelegenheid wordt steeds groter. Het maakt ons leven makkelijk”, zegt Herbert ten Have van Fizyr.

Herbert ten Have (53) is een graag geziene gast op verjaardagen. Hij staat garant voor een leuk  cadeau: coole gadgets. Dat is niet heel raar, gezien zijn werk. Na eerdere functies bij onder andere Viedit (oprichter) en Innovation Quarter is hij nu directeur bij Fizyr in Delft. Het bedrijf leert robots hoe zij autonoom producten kunnen herkennen, selecteren en oppakken. Iemand zoals Herbert ademt technologie en is natuurlijk altijd op zoek naar de nieuwste technologische snufjes.

Heb je die interesse altijd gehad?
“Mijn eerste kennismaking met kunstmatige intelligentie weet ik nog goed. Toen Google Photo vier jaar geleden met gezichtsherkenning uitkwam, heb ik al mijn foto’s en video’s geüpload. Het bizarre was dat de foto van mijn vader als zevenjarig jongetje meteen werd  gekoppeld aan een actueel portret als 81-jarige man. Ik was enorm onder de indruk van de kracht van het algoritme.”

Wat is kunstmatige intelligentie?
Je laat een systeem of software verbanden uitzoeken, correlaties leggen en oplossingen vinden die tot voor kort uitsluitend door het menselijk brein werden gedaan. Een algoritme vertelt een  computer of robot welke specifieke stappen in welke volgorde uitgevoerd moeten worden om een bepaald eindresultaat te bereiken. Fizyr ontwikkelt deep learning software, ook wel getrainde algoritmes genoemd. Deep learning is een algoritme waarmee computers of robots patronen leren  herkennen uit voorbeelden. Door een robot vele duizenden foto’s van bijvoorbeeld doosjes te laten zien, leert hij na verloop van tijd een doosje te herkennen, ook nieuwe doosjes die afwijken van al die doosjes op de foto’s. Zo kun je computers ook leren luisteren en spreken. Neem Siri op je Iphone. Deze software is gebaseerd op talloze audioclips, op grond waarvan de Iphone woorden, zinnen en grammaticale constructies herkent en reproduceert. Stel, je hebt een bestekbak met vorken, lepels en messen, waarbij het bestek ook nog eens varieert in kleur, vorm, grootte en metaal. Wij kunnen dan een robot trainen alle messen te herkennen en deze uit de bestekbak te halen.”

Een robot trainen?
“We trainen de software, het algoritme met data. Net als een kind dat je leert wat een appel of peer is. Alles draait om data. Zelfrijdende auto’s? Data. Stemherkenning? Data. Beeldherkenning? Data. Ziektes op de huid? Data.”

In 2016 ontving je als CEO Delft Robotics de Nieuwe Heldenprijs van VNO-NCW Westland-Delfland en de Amazon Picking Challenge. Je was toen CEO van Delft Robotics.
Waarom heb je de naam van dit bedrijf veranderd in Fizyr?
“Delft Robotics ontwikkelde robots voor het midden- en kleinbedrijf. Er werkte een briljant team van techneuten met bijzondere kennis van ‘machine vision’, alleen werd dat vrijwel niet benut. Er lag een schone kans om het bedrijf op de kaart te zetten en klanten en projecten te vinden met een match met ons specialisme. Het team had de koerswijziging al lang bedacht en binnen enkele maanden hebben we gezamenlijk het besluit genomen alleen nog maar met deep learning software te werken. Vervolgens hebben we ook onze naam veranderd in Fizyr. Robots bestaan immers al vijftig jaar. Het laatste decennium worden robots vaker autonoom gemaakt. Ze kunnen kijken en voelen in een sterk gestructureerde omgeving. Wij maken het nu mogelijk dat een robot om kan gaan met variatie.”

Wat is de rol van kunstmatige intelligentie in de samenleving?
“Oh die is heel groot! Behoorlijk veel wordt nu al bepaald door algoritmes: het nieuws dat je leest en ook de verzekering die je wilt afsluiten. De bank gebruikt algoritmes om risico’s te inventariseren. Of wat denk je van de kijk- en koopadviezen van Netflix of Amazon? De invloed wordt alleen maar groter. Heel veel dingen kunnen slimmer. Kunstmatige intelligentie wordt bij introductie vaak als bijzonder ervaren, maar de meesten onder ons vinden stem- en gezichtsherkenning al normaal. Ik verwacht straks veel meer toepassingen.”

En wat betekent dat voor onze maatschappij?
“Dat veel taken die door mensen worden uitgevoerd, straks door robots worden gedaan. Het werk bij dag en ontij aan opvoerbanden in de logistiek kan zwaar en belastend zijn. Dat is saai, repetitief werk, wat eenvoudig door robots gedaan kan worden. Ik voel me bij bedrijfsbezoeken soms ongemakkelijk als ik dat zie. Elk pakketje dat wij met z’n allen online kopen, gaat zowel bij het order picken als bij een willekeurig pakketbezorgingsbedrijf door minimaal vier handen. Al die werknemers kunnen dus ‘s avonds niet bij hun gezin zijn.”

Maar zij hebben wel een baan!
“Vroeger werkten we met z’n allen op het land of in de fabriek. Daarvan vinden we het prettig dat dat niet meer hoeft. Kunstmatige intelligentie is een belangrijke aanjager van de vierde industriële revolutie. Dit proces gaat vele malen sneller dan we gewend zijn. Dankzij die revolutie zullen we in de toekomst minder hoeven te werken. Ik verwacht dus dat we een basisloon, of beter, een negatieve inkomstenbelasting gaan krijgen. We kunnen veel taken slimmer doen. Hoe dom is de bezigheid van het zelf besturen van een auto? Ik kan niet wachten op zelfrijdende auto’s!”

Zorgt kunstmatige intelligentie ook voor nieuwe banen?
“Het is de redding van bijvoorbeeld de agrosector waar de toekomstige schaarste aan personeel een grote uitdaging wordt. Zonder automatisering zie ik het zwaar in voor de glastuinbouw. Het handmatige werk zal door robots verdwijnen, maar tegelijkertijd komen er andere banen bij. Er is een groeiend en structureel tekort aan technisch opgeleid personeel. We zullen mensen waarvan hun baan door robots wordt ingenomen, moeten omscholen. Maar dat is niet genoeg. Waarom sponsort het bedrijfsleven de technische studies niet waardoor deze gratis worden? Waarom laten we basisschoolkinderen geen kennis maken met techniek zodra ze er interesse in hebben? Ik geef kinderen van familieleden en vrienden vaak apps en gadgets om mee te spelen. Alle kinderen zouden een maximale kans moeten krijgen op het vergaren van kennis en ervaring, zodat ze goed beslagen ten ijs komen op hun toekomstige arbeidsmarkt.”

Wat adviseer je ondernemers?
“Lees simpelweg het laatste technische nieuws over AI (Artificial Intelligence). Kijk welke toepassingen van kunstmatige intelligentie in je bedrijf mogelijk zijn. Denk aan blockchain, logistieke planningen, het herkennen van frauduleuze transacties of spraakherkenning, voor bijna alle  onderdelen van je bedrijf kan het interessant zijn. De veranderingen gaan veel sneller dan je je realiseert.”

Bijlagen
Deel artikel