Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/180327%20Feyenoord%20City%20Bert%20Diederik%20AD.jpg
'Feyenoord City 10 keer groter'
Datum: 26-03-2018

​PLAN FEYENOORD CITY MOET VEEL AMBITIEUZER
AD Rotterdam zaterdag 24 maart 2018

Het plan Feyenoord City moet veel groter, vinden voorzitter Diederik van Dommelen en bestuurslid Bert Wijbenga-Van Nieuwenhuizen van de werkgeversorganisatie VNO-NCW.

​Het project Feyenoord City stuit van verschillende kanten op verzet. Terwijl Rotterdam juist met dit project een sprong kan maken. Voetbalclub Feyenoord heeft een nieuw stadion nodig om zich sportief verder te kunnen ontwikkelen. De gemeente Rotterdam heeft ambitieuze bouwplannen en zet in op versterking van Rotterdam-Zuid. Al deze doelstellingen kunnen met Feyenoord City op prachtige manier tot elkaar worden gebracht. Daarom maakt VNO-NCW regio Rotterdam zich hard voor een groter plangebied rondom Feyenoord City, namelijk FeijenoordXL. 

Een bekende wet uit de stadsontwikkeling gaat uit van drie elementen die samen het fundament leggen voor economische ontwikkeling en sociale leefbaarheid: verdichting, diversiteit en mobiliteit. VNO-NCW regio Rotterdam doet in haar Manifest voor de Economie een oproep om Rotterdam verder te 'verdichten'. Verdichting betekent meer dan meer woningen voor meer mensen binnen dezelfde stadsgrenzen. Met doordachte ontwikkeling van de stad, waarbij ontspanning en inspanning goed in balans zijn, creëer je een omgeving waarin het goed leven en ondernemen is. Bouwen en wonen gaat daarbij hand in hand met bereikbaarheid en leefklimaat. Wanneer meer mensen gebruikmaken van faciliteiten worden deze betaalbaarder en kan de kwaliteit worden verhoogd. Dit geldt voor woningen, werkplekken en om te ontspannen. In een economie waar veel te beleven valt, valt ook veel te verdienen.

In een verdichte leefomgeving is toegankelijke en duurzame mobiliteit een cruciale voorwaarde voor de leefbaarheid. Of je nu bewoner of ondernemer bent in de stad, je wilt kunnen komen waar je wilt, wanneer je wilt. Met de mobiliteit in de juiste vormen voelt verdichting niet benauwend maar juist verrijkend. Dat gaat ook op voor zaken die het peven in de stad de moeite waard maken. Groen, toegang tot goede horeca en hoogstaande cultuur. Precies de redenen waarom Rotterdam het huidige Feyenoord City plan moet upgraden​ naar Feijenoord XL.

Dit is een voorstel van een brede Rotterdamse initiatiefgroep onder leiding van oud-wethouder Hamit Karakus en met stedenbouwkundige Gijs van den Boomen. Feijenoord XL gaat uit van 12.000 nieuwe woningen rondom Feyenoord City, in plaats van de geplande 1.200. Deze nieuwe woningen sluiten direct aan op Hillesluis en Afrikaanderwijk door nieuwe spoorverbindingen en corridors. Ook pleit het plan voor de aanleg van een brug tussen Kralingen en Feijenoord en het aanbrengen van een ov-metroknooppunt in de wijk. Trouwens ook een prima locatie voor een IT-campus. De wijk wordt samengesteld uit woningen voor lagere, midden en hogere inkomens. 

Het vertrekpunt van Feijenoord XL blijft de ontwikkeling van Feyenoord City, inclusief een nieuw stadion. Maar de werking van dit waardevolle project, en dus ook het financië​​le en sociale rendement, wordt veel hoger als het niet daarbij blijft.

Bijlagen
Laatste Nieuws
03-07-2020
Deel artikel