Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/Randstad%20trekt%20de%20kar.jpg
Randstad trekt de kar
Datum: 18-03-2018

Ook in 2018 groeit de Nederlandse economie met drie procent. Maar de regionale verschillen zijn groot. Met groeipercentages van rond de 3,5 procent doen Amsterdam, Rotterdam en Den Haag het bovengemiddeld. Hoe presteert uw regio?

In de Randstad is oververtegenwoordiging van sectoren die in 2018 flink doorgroeien. De zakelijke dienstverlening, ICT, groothandel en transport blijven zich ontwikkelen en daar profiteert de Randstad van.

Amsterdam is Europese top
De Amsterdamse economie blijft op volle toeren draaien. Met 3,5 procent blijft de metropoolregio voortbouwen op het succes van de afgelopen jaren. Weliswaar een iets lager percentage dan in 2017, waar een groei van 4 procent is gehaald, maar nog altijd zet de groei in de hoofdstad door. Ook internationaal staat Amsterdam er goed op. Samen met steden als Londen, Stockholm en Warschau behoort het tot de economische Europese topregio's.  

ING Amsterdam.jpg


Den Haag ondernemender
Ook in Den Haag is de verwachting voor 2018 economische groei van 3,5 procent, daarmee ook boven het landelijke gemiddelde. De regio Den Haag heeft met een omvang van ongeveer 32 miljard euro een aandeel van 5 procent in de Nederlandse economie. De groei in Den Haag komt mede door de toegenomen bestedingen die volgen op jarenlange bezuinigingen. Om ook in de toekomst verzekerd te zijn van economische groei en werkgelegenheid voor iedereen is de regio Den Haag bezig met een transitie naar een ondernemendere economie. Zo wil de stad zich met The Hague Security Delta profileren als cybersecurity hoofdstad van Europa. Verder zet Den Haag in op het toerisme en wil het, na Amsterdam, de tweede congresstad van Nederland worden. Dit alles moet er voor zorgen dat Den Haag in de toekomst ondernemender, flexibeler en innovatiever wordt. Met Innovation Quarter en het Metropoolverband met Rotterdam worden hierin inmiddels goede stappen gezet.

ING Den Haag.jpg 

Rotterdam
In vergelijking met Amsterdam en Den Haag is de economische groei in Rotterdam minder groot, maar nog altijd ook bovengemiddeld. Met 3,3 procent vaart de havenstad op dezelfde koers door als in 2017. De regio Rotterdam-Rijnmond profiteert bovengemiddeld van de landelijke toename in koopkracht. Omdat het gemiddeld inkomen in de regio relatief laag ligt, wordt iedere euro die extra wordt verdiend ook grotendeels uitgegeven. Ook blijft de stad in trek. Het aantal nationale en internationale bezoekers blijft groeien. Dit heeft positieve gevolgen voor de detailhandel, horeca en de culturele sector.

ING Rotterdam.jpg


Licht blijft op groen in Leiden en Delft
De Zuid-Hollandse regio's Leiden, Delft en Westland zijn het sterkst uit de crisis gekomen. De regio's groeien ook in 2018  door. De regio Leiden heeft een groot en stabiel onderwijs-en zorgcluster, waarbij de zorg de komende jaren weer een groeimotor is. Het Westland heeft moeilijke jaren gehad, maar profiteert nu van de exportgroei en bedrijven lopen net als in Delft voorop met innovatie.

Noord-Holland in hoge versnelling
Over de hele linie zijn de vooruitzichten voor de Noord-Hollandse economie goed. Dit geldt vooral voor de regio's Groot-Amsterdam, Haarlem en Gooi en Vechtstreek, waar de zakelijke dienstverlening sterk vertegenwoordigd is. Alleen de Kop van Noord-Holland en IJmond komen in 2018 iets onder het landelijk gemiddelde uit, met name door een stagnerende bevolking en doordat het bedrijfsleven minder snel groeit.

Lees hier​ meer over de regionale economie in 2018

Bijlagen
Deel artikel