Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/Joris%20Kleinveld.jpg
Werkse! viert 90-jarig jubileum
Datum: 18-03-2018

Sociale werkvoorziening Werkse! viert in 2018 haar 90ste verjaardag. Eind vorig jaar is gestart met een campagne om te laten hoe de organisatie bijdraagt aan een inclusieve arbeidsmarkt. Joris Kleinveld, voorzitter VNO-NCW Delft, is deel van de campagne en fan van Werkse!.

Door Romy Koreman

​In 2018 viert Werkse! haar 90ste verjaardag. De sociale werkvoorziening in Delft is met haar 90 jaar één van de oudste in Nederland. Dit jaar wordt met een symposium, een fototentoonstelling, workshops en andere activiteiten stilgestaan bij 90 jaar ‘via werk naar werk’ – en een toekomst vol uitdagingen. 

Cor van der Wel is sinds 2016 directeur van Werkse! Hij vertelt: “Het directeurschap bevalt me meer dan goed. Het is een heel leuk, heel mooi bedrijf om me voor in te zetten.” Maar het is evengoed een bedrijf dat grote uitdagingen kent. In de huidige hoogconjunctuur komen mensen eenvoudiger aan een baan, ziet Van der Wel: “Er is werk zat, ook voor mensen die normaliter meer moeite zouden hebben met het vinden van een baan. De mensen die in de economie van vandaag Werkse! nodig hebben om aan werk te komen, zitten echt aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Om voor hen toch werk te regelen, is zeer uitdagend.” Daarbij dalen de rijksbijdragen aan de sociale werkvoorziening, terwijl de mensen in dienst bij Werkse! gewoon onder een CAO werken en hun salaris jaarlijks zien stijgen. “Wij moeten als bedrijf steeds zakelijker en efficiënter te werk gaan, terwijl onze doelstelling sociaal is. Dus moeten we flexibel zijn, terwijl de mensen met wie we werken, dat vanwege een beperking vaak niet kunnen zijn. Dat vergt de nodige creativiteit.”

Banenmarkt
Het jubileumjaar is afgetrapt met een mooi personeelsfeest. In april staat nog een symposium voor genodigden op het programma, dat vooral is gericht op het uitwisselen van kennis, en na de zomer is er een grote open dag. Van der Wel: “Die open dag is laagdrempelig: we zetten de deuren open voor de hele regio Delft, zodat mensen kunnen zien wat voor werk we doen. We nodigen ook bedrijven uit en organiseren een banenmarkt – waarom niet meteen kansen creëren terwijl we onze verjaardag vieren?” ​

Fan
Dit soort ideeën zijn precies de reden dat Joris Kleinveld, voorzitter van VNO-NCW Delft, fan is van Werkse! “Ik denk dat dat zij uitstekend in staat de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen", legt Kleinveld uit. "Dat doen ze door de krachten te bundelen. Doe je dat niet, dan krijg je zoiets niet voor elkaar." Kleinveld vindt het belangrijk ook deze groep werknemers kansen op de arbeidsmarkt te bieden. "Als mensen werken en iets zinvols doen dan is dat uiteindelijk altijd goed voor hen en voor hun eigenwaarde, omdat ze een bijdrage leveren. Heel belangrijk. En Werkse! kan dat voor elkaar boksen. Zowel intern als extern." Kleinveld is niet alleen als voorzitter van VNO-NCW Delft bij Werkse! betrokken; ook zijn eigen bedrijf Auxilium maakt gebruik van de diensten. Van der Wel benadrukt het belang van dergelijke verbindingen met bedrijven. “Ons soort organisaties mag niet verdwijnen. De kennis en ervaring die wij in huis hebben, is niet zomaar te vervangen. Zolang wij actief blijven en meebewegen met de tijd, heb ik er alle vertrouwen in dat wij nog vele jaren te gaan hebben.”

Bijlagen
Deel artikel