Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/Buitenlandse%20bedrijven%20in%20Den%20Haag.jpg
Den Haag steeds aantrekkelijker
Datum: 18-03-2018

In 2017 heeft een recordaantal buitenlandse bedrijven zich in Den Haag gevestigd. Mede door de inzet van acquisitiepartijen The Hague Business Agency en InnovationQuarter kozen maar liefst 54 bedrijven uit onder meer China, India, Amerika en het Verenigd Koninkrijk voor de Hofstad. 

Door Romy Koreman​

788 extra arbeidsplaatsen en 60 miljoen euro aan investeringen in de stad: dat is de verwachte opbrengst die de 54 in Den Haag neergestreken bedrijven de stad moeten opleveren in de komende 3 jaar. The Hague Business Agency heeft het afgelopen jaar hard gewerkt om dit resultaat te boeken. Directeur Ilja van Haaren legt uit: “Het gaat goed met de economie – dat is natuurlijk een belangrijke factor geweest bij het behalen van dit record. Maar we hebben ons in 2017 ook extra gericht op samenwerking met de betrokken partijen in de stad op de sterke clusters van Den Haag, zoals IT & Tech, Peace & Justice en Security. We zien dat zich met name in die clusters veel buitenlandse bedrijven in Den Haag hebben gevestigd. Bovendien hebben we ons extra ingespannen om partijen uit India aan te trekken, en met succes: Den Haag is nu vijf Indiase bedrijven rijker.” 

Hoog niveau
Een van de ondernemingen die in 2017 in Den Haag neerstreek is LeoSat, dat als satellietoperator op het snijvlak van ruimtevaart en telecom opereert. De onderneming heeft haar holding in de Verenigde Staten en opende in 2017 een Europees kantoor aan de President Kennedylaan. Chief Strategy Officer Diederik Kelder vertelt: “Voor ons bedrijf specifiek is het gunstig dat zich in de omgeving van Den Haag relatief veel bedrijvigheid, en dus potentiële werkkracht, binnen het ruimtevaartcluster bevindt: de ruimtevaartfaculteit van de TU Delft en ESA-ESTEC in Noordwijk zijn vlakbij. Daarnaast hebben wij als bedrijf veel met overheidsreguleringen te maken, dan is het handig om bij het Ministerie van Economische Zaken en het Netherlands Space Office in de buurt te zitten.” Maar ook in het algemeen is Den Haag aantrekkelijk: “Voor buitenlandse werknemers is het een prettige stad om in te wonen, met uitstekende scholen voor de kinderen en een grote internationale gemeenschap. De infrastructuur in Nederland is natuurlijk ook van hoog niveau, en in Den Haag zit je vlakbij zowel Schiphol als Rotterdam-The Hague Airport.” 


The Hague Business Agency
Naast deze factoren is het toch vooral ook het werk van de verschillende acquisitiepartijen geweest die de doorslag gaf. Kelder werkte veel met The Hague Business Agency, en voelde zich vanuit LeoSat met open armen ontvangen. “De Nederlandse overheid staat sowieso goed open voor het aantrekken van buitenlandse bedrijven. The Hague Business Agency heeft daarbij ontzettend geholpen om alles op poten te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de bureaucratische processen die in gang worden gezet bij het inzetten van werkkracht uit het buitenland, zoals de procedures bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst. THBA biedt de nodige begeleiding bij zulke processen – daar zijn ze gewoon heel goed in.” 

Record
Of het record in 2018 weer wordt verbroken, is moeilijk te zeggen. Van Haaren: “We zijn zeker van plan om op dezelfde voet door te gaan, en als de economie blijft aantrekken, verwacht ik in 2018 een vergelijkbaar resultaat. Amerika vormt daarbij wel een element van spanning: door het protectionisme bestaat de mogelijkheid dat bedrijven zich terugtrekken op het continent en hun uitbreidingsplannen naar Europa uit- of afstellen. In 2017 hebben we hiervan nog niet heel veel gemerkt – het is te hopen dat dit zo blijft.” 

 
Bijlagen
Deel artikel