Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/Blog%20Erwin%20Bouwman.jpg
Gemeente, faciliteer emissievrij transport!
Datum: 18-03-2018
De drukte rondom de grote steden in Nederland neemt steeds verder toe. Zowel het aantal persoonlijke als zakelijke vervoersbewegingen rijst de pan uit, met als gevolg dat de Randstad verstopt raakt. Tel daarbij op de vervuiling die hieruit voorkomt en er is maar één conclusie mogelijk: dit moet anders!

 
Als algemeen directeur van de APC Groep houd ik me dagelijks bezig met logistieke processen binnen verschillende bedrijfstakken. Het sleutelwoord wat betreft goederenstromen in de binnenstad is combineren. Wanneer niet ieder transportbedrijf het eigen vervoer verzorgt, scheelt dat een slok op een borrel. Door op geschikte plekken aan de rand van de stad hubs op te zetten, kunnen goederenstromen worden gebundeld en kan de zogenaamde last-mile van het transport niet alleen veel efficiënter maar ook volledig emissievrij worden verzorgd. 

 
Aan de ondernemers ligt het niet. Uit gesprekken met grote logistieke partijen, zoals DHL en PostNL blijkt dat er meer dan voldoende goede wil is. Iedereen ziet de voordelen en noodzaak om onze logistieke bewegingen aan te passen. Maar met alleen goede wil kom je er niet. De gemeente Amsterdam heeft twee jaar geleden gezegd: ‘wij gaan voor vernieuwende en emissieloze stadslogistiek’. Ze  zijn gaan samenwerken met marktpartijen die op duurzame wijze gebundeld binnenstedelijk goederenvervoer verzorgen. Het concept is succesvol gebleken en het aantal vervoersbewegingen loopt terug en emissieloos vervoer groeit maar belangrijker nog: er is een kentering ingezet. 

 
De gemeente Den Haag loopt achter. Ik heb er vertrouwen in dat dit de volgende bestuurstermijn verandert. Op eigen houtje is het momenteel voor vrijwel geen enkel bedrijf mogelijk om te vergroenen. Als je de overstap wil maken van een dieselvrachtauto naar emissievrij vervoer, ben je bijna het drievoudige kwijt. Om de overstap te maken, is stimulans en ondersteuning vanuit de overheid vereist. 

 
De gemeente Den Haag heeft de ideale positie om vernieuwend goederenvervoer te faciliteren. De stad barst van de ministeries en andere overheidsgebouwen. Allemaal hebben ze doekjes voor op het toilet nodig, koffie en thee, schoonmaakmiddelen, noem maar op. Door het vervoer van die goederen naar de overheidsinstellingen te bundelen, kunnen we de vervoersstromen fors terugdringen. En allemaal emissievrij bovendien. Maar dan moet de gemeente wel in beweging komen. Dus ga om tafel met logistieke partijen en biedt hen de mogelijkheid te innoveren! Amsterdam heeft de weg laten zien, aan Den Haag om deze ook te volgen.

 
Erwin Bouman
Algemeen directeur APC Groep​
Bijlagen
Deel artikel