Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/180312%20Ondernemers%20Verkiezingsdebat.jpg
Rotterdamse politiek  eensgezind
Datum: 15-03-2018

“Op veel punten zitten de partijen op dezelfde lijn,” stelt Joost Eerdmans, wethouder en lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam. “Nu is de tijd om te depolitiseren en de consensus in actie om te zetten.” Tijdens het Ondernemers Verkiezingsdebat van VNO-NCW regio Rotterdam, Deltalinqs en Evofenedex gaan elf partijen met elkaar in discussie over de toekomst van Rotterdam.

Door Pieter van der Meulen

Terwijl in de gemeenteraad spoedberaad plaatsvindt over de samenwerking tussen PvdA, GroenLinks, SP en NIDA, gaan afgevaardigden van de belangrijkste partijen uit Rotterdam met elkaar in conclaaf over relevante thema’s voor ondernemend Rotterdam. “Vandaag staat de economie van stad en haven centraal,” trapt Steven Lak, voorzitter van Deltalinqs, het verkiezingsdebat in conferentiecentrum Engels, af. Onder scherpe leiding van dagvoorzitter Frederique de Jongh en met een actieve zaal ondernemers die via Buzzmaster direct vragen en opmerkingen kunnen delen, gaan de partijen aan de hand van vier stellingen de strijd met elkaar aan. Hoewel halverwege de bijeenkomst het verbond tussen de linkse partijen klapt, blijkt dat wat betreft de economie de meningen niet ver uiteen lopen.

Gediscussieerd wordt over vier stellingen. De thema’s zijn bereikbaarheid, woningbouw, haven en arbeidsmarkt. Lees hier reacties van alle partijen op de stellingen.

Verkiezingsfilm
Met korte filmpjes stellen de aanwezige partijen zichzelf en hun standpunten voor aan het publiek.
• Bekijk het filmpje van PvdA
• Bekijk het filmpje van 50PLUS
• Bekijk het filmpje van Leefbaar Rotterdam
• Bekijk het filmpje van Stadsinitiatief Rotterdam
• Bekijk het filmpje van GroenLinks
• Bekijk het filmpje van SP
• Bekijk het filmpje van PvdD
• Bekijk het filmpje van D66
• Bekijk het filmpje van CDA
• Bekijk het filmpje van ChristenUnie/SGP
• Bekijk het filmpje van VVD

Transitie, geen revolutie

“Hoewel de kranten veel berichten over het versnipperde politieke klimaat, zien we in dit debat dat er op veel economische onderwerpen gelijkgestemdheid is,” sluit Diederik van Dommelen, voorzitter van VNO-NCW regio Rotterdam, af. “We vinden elkaar in de te volgen weg, enkel over de manier waarop bestaat discussie.” GroenLinks oppert tijdens het debat terloops de suggestie van een in Rotterdam op te richten kenniscentrum voor circulariteit. Het plan draagt in ieder geval de goedkeuring van Van Dommelen. “De stap naar industriële circulariteit en verdere verduurzaming van de haven zijn cruciaal voor het Rotterdam van morgen. Ik voorzie hier een mooie verbinding met Blue City. Wel moeten we ons realiseren dat we te maken hebben met een energietransitie, geen revolutie. Zo snel mogelijk afschaffen van de kolenoverslag is onzinnig, daarbij is dan weer de weg van de geleidelijkheid geboden.”
Lees hier de blog van Diederik van Dommelen over het Ondernemers Verkiezingsdebat Rotterdam.

Bekijk hier de fotoreportage

Bijlagen
Deel artikel