Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/180228%20Lelystad%20Airport%20zorgvuldigheid.jpg
Zorgvuldigheid én vaart
Datum: 27-02-2018

​VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat bewoners en andere overheden goed betrokken heeft bij haar besluitvorming inzake Lelystad. Ze waarderen de diverse verbeteringen die nu worden doorgevoerd. Wel betreuren de ondernemingsorganisaties het besluit van de minister om de opening van Lelystad Airport met een jaar uit te stellen. Snelle inzet van Lelystad Airport als overloopluchthaven van mainport Schiphol is namelijk noodzaak.

Schiphol
Dat geeft Schiphol de ruimte die nodig is om te zorgen dat Nederland goed verbonden blijft met de rest van de wereld. Het is nu belangrijk om ervoor te zorgen dat op een betrouwbare en transparante manier de zorgen van omwonenden en bedrijven worden weggenomen én ervoor te zorgen dat er geen verdere vertraging meer plaatsvindt. Lelystad Airport moet wat ondernemers betreft echt op 1 april 2020 van start.

Betrouwbare overheid
Verschillende bedrijven in de regio hebben al geïnvesteerd of zouden gaan investeren in de verwachting dat Lelystad Airport 1 april 2019 open gaat. Dit zorgt voor nieuwe banen in de regio Flevoland en omstreken. Uitstel zorgt nu voor onzekerheid en kan de positieve ontwikkelingen in de regio frustreren. Daar moeten we voor waken, juist ook vanuit het perspectief van een betrouwbare overheid die op opening op 1 april 2019 heeft aangekoerst.

Aldersakkoord
Volgens het Aldersakkoord zal Schiphol tot 2020 niet verder groeien dan 500.000 vliegbewegingen. Om te zorgen dat de luchthaven het netwerk kan blijven versterken, is de opening van Lelystad Airport voorzien. Nu Lelystad Airport niet voor 2020 wordt geopend, moet snel duidelijk worden hoe het voornemen uit het regeerakkoord gerealiseerd gaat worden dat 50 procent van de geboekte milieuwinst op Schiphol voor groei mag worden ingezet worden. Om dit voor de dienstregeling van 2020 te kunnen implementeren, moet daar uiterlijk 1 februari 2019 duidelijkheid over zijn, in verband met de slotcoördinatie op Schiphol.

Bijlagen
Deel artikel