Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://intern.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/180222Energietransitie%202050.jpg
Energietransitie grootste uitdaging van de eeuw
Datum: 25-02-2018

Door Shany Azoulay

 

"De energietransitie is de grootste uitdaging van deze eeuw" zegt de Aart van der Pal, directeur van ECN, tijdens de bijeenkomst van VNO-NCW Noordwest-Holland bij HVC in Middenmeer. "In alle duurzame energiescenario's van de toekomst zullen zonne- en windenergie een belangrijk rol spelen, maar dat zal niet genoeg zijn voor de totale energiebehoefte van Nederland. Biomassa kan hier dé oplossing voor zijn," aldus de directeur.

 

Er liggen nog veel kansen voor Nederland op het gebied van het vervangen van aardgas, denkt Van der Pal. "De komende dertig jaar gaat er een revolutie plaatsvinden van ons energiesysteem." Een van de plannen van het kabinet om de CO2 reductie doelstellingen van Parijs versneld te behalen voor 2030, is onder andere door biomassa bij te stoken in kolencentrales. "Ik denk dat dit slechts een tijdelijke oplossing is, niet een definitieve," vertelt de Van der Pal. Binnenkort wordt dit bijgesteld met nieuwe wetgeving. De directeur van ECN meent dat we nu nog niet over de juiste technologieën beschikken om de puzzel van het totale aanbod van duurzame energie op te lossen. "Daar ligt nu nog een grote uitdaging, we moeten nieuwe technologieën blijven ontwikkelen," aldus Aart van der Pal. Echter veronderstelt hij dat dit niet snel genoeg zal gaan en vindt hij dat we ook op zoek moeten gaan naar oplossingen voor nu. Van der Pal: "Op korte termijn zullen we een noodoplossing moeten vinden voor de vervanging van aardgas".

 

Op dit moment komt 39 procent van het huidige energiegebruik in Nederland voort uit aardgas. "Onze huidige industrie is grotendeels gebouwd en ingericht voor het gebruik van aardgas, dat kunnen we niet uitdraaien, dat weet iedereen wel." Ook zijn er niet genoeg biogascentrales om Nederland door te laten draaien die genoeg gas kunnen produceren en kunnen injecteren in het aardgasnetwerk. Daarom denkt Van der Pal dat we ons nog meer in moeten zetten om groen gas te ontwikkelen.

 

De directeur vermoedt dat de basis van het probleem vooral ligt in het feit dat het voor veel mensen te duur is om over te stappen op groen gas. "Als mijn CV ketel er nu mee ophoudt en ik direct moet kiezen tussen een nieuwe gas cv-ketel of een duurzame oplossing van 12.000 euro, waarbij het ook nog een paar weken duurt voordat mijn huis warm is, dan kies ik zelf ook voor het eerste. Maar daarmee stel ik de energietransitie van mijn huis weer met vijftien jaar uit," aldus Van der Pal.

 

Om de klimaatdoelstellingen van Parijs voor 2050 te behalen, moeten we tachtig procent minder CO2 uitstoten dan dat we nu doen. Als we doorgaan in het tempo zoals we nu bezig zijn, halen we dat volgens de directeur nooit binnen de gestelde tijd. Volgens hem moeten er daarom snel veranderingen komen. Biomassa is een belangrijke radar in het nieuwe systeem. De directeur van ECN: "We moeten met elkaar blijven investeren in duurzame oplossingen en technologieën blijven door ontwikkelen."


Factsheet instrumenten MKB Innovaties
Powerpoint Energietransitie 2050

Fotoverslag

Vlog

Bijlagen
Deel artikel