Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/180215%20Sollicitatietraining%20Den%20Haag%20en%20JINC.jpg
Bazen leren vmbo-leerlingen solliciteren
Datum: 21-02-2018

Op donderdag 15 februari werden 91 vmbo-leerlingen van het Van Vredenburch College klaargestoomd voor het vinden van een goede stageplek of bijbaan met een speciale sollicitatietraining. Twintig bestuurders en directeuren uit Den Haag stonden een ochtend voor de klas en leerden hen de fijne kneepjes van het solliciteren. Onder andere Karin van Dreven (Haag Wonen), Harold Bussing (KONE), Mattijs Manders (ADO Den Haag) en Vladan Jankovic (P1) namen deel als trainer. VNO-NCW regio Den Haag organiseerde dit evenement samen met JINC.

Rollenspellen
De directeuren deelden hun expertise en ervaring met de leerlingen in rollenspellen. Omar (15): “Ik had al eens eerder gesolliciteerd, bij de Albert Heijn. Daar hakkelde ik heel veel en wist ik niet wat ik moest zeggen. Vandaag kon ik goed oefenen en ik voel me nu veel zelfverzekerder voor de volgende keer.” Ook het Van Vredenburch College ziet de voordelen van de sollicitatietraining. Mirjam Heskens, plaatsvervangend rector: “Ik vind het waanzinnig dat onze kinderen deze kans krijgen! Het is toch uniek dat ze vandaag tips krijgen van de bazen van deze bedrijven? Deze praktische oefening helpt ze echt verder; het motiveert ze om er wat van te maken.”

Meer kans op de arbeidsmarkt
In Nederland groeien meer dan 600.000 kinderen op in een omgeving met sociaaleconomische achterstand. Zij hebben dromen en talenten, maar vaak ontbreekt het hen aan een waardevol netwerk, de juiste vaardigheden en kennis over beroepen. Daardoor is een goede start op arbeidsmarkt voor hen niet vanzelfsprekend. Bovendien loopt de kansenongelijkheid in het onderwijs op. Kinderen met dezelfde talenten schoppen het structureel minder ver als hun ouders lager opgeleid zijn, in een slechtere wijk wonen of minder verdienen. Samen met het bedrijfsleven en het onderwijs helpt JINC kinderen die opgroeien in wijken met een sociaaleconomische achterstand op weg naar een goede start op de arbeidsmarkt, omdat elk talent telt.

VNO-NCW regio Den Haag en JINC
In Den Haag krijgen dit jaar 900 vmbo-leerlingen een sollicitatietraining van (personeels)managers en directeuren uit het Haagse bedrijfsleven. Daarnaast gaan 2.000 leerlingen van de basisschool en het vmbo op bliksemstage bij allerlei bedrijven. Zij mogen een ochtend ervaren hoe het is om in dat bedrijf te werken, een goede voorbereiding op het maken van de profielkeuze. VNO-NCW regio Den Haag is partner van JINC. www.jinc.nl

Luister hier naar een kort radio-item over deze dag

Bijlagen
Deel artikel