Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/180214%20Onderwijspower.jpg
Rotterdam zet hoog in op komst IT-campus
Datum: 18-02-2018

Onderwijspower van VNO-NCW Regio Rotterdam is hét platform voor onderwijs en arbeidsmarkt voor de regio Rotterdam-Rijnmond. De aftrap ervan was op Valentijnsdag 14 februari. De komst van een IT-Campus heeft hoogste prioriteit.

Van Grieken Tekst/ Merijn van Grieken

Het Valentijnsfeestje van de aftrap van Onderwijspower van VNO-NCW Regio Rotterdam op de RDM Campus is in volle gang als wordt gesproken over de komst van de IT-Campus, een van de belangrijkste onderwerpen die het platform bij de horens vat. Op de IT-Campus, die opent in augustus 2018, gaan onderwijs en bedrijfsleven nauw samenwerken aan huidig en toekomstig talent. Vraag en aanbod komen er bij elkaar met opleidingen voor iedereen. Het is start van een programma voor de stad, digitalisering raakt namelijk alles en iedereen.

Programmeerlessen
De komst van de IT-Campus moet het aantal studenten op computer gerelateerde opleidingen in Rotterdam verdubbelen van 4.000 naar 8.000. Jaarlijks moeten 1.500 tot 2.000 studenten afstuderen. Met de gedachte jong geleerd oud gedaan, is het ook de ambitie om alle 50.000 kinderen in het primair onderwijs programmeerlessen te geven. De grote schoolbesturen, goed voor 186 basisscholen, doen mee.

‘Het was hoog tijd voor gezamenlijke actie. De vraag naar goed IT-personeel en de behoefte aan IT-kennis is groot, zowel bij werkgevers als bij het onderwijs. Vandaar de krachtenbundeling. Rotterdam loopt achter en dreigt de boot definitief te missen’, zegt Ron Kooren, voorzitter van Onderwijspower, voorzitter van Albeda en drijvende kracht achter de IT-Campus.

Schreeuwend tekort
Zo heeft Luc Gimbrère, directeur van het Rotterdamse maakbedrijf Betabit en ambassadeur van de IT-Campus, de grootste moeite goede medewerkers te vinden. Zijn bedrijf telt inmiddels 250 man. ‘We krijgen onze vacatures lastig gevuld. De IT-Campus draagt bij aan gezonde digitale skills voor de arbeidsmarkt van morgen.’
Ook Ludo Baauw van het Rotterdamse bedrijf Intermax staat te springen om goede IT’ers. ‘Over vier jaar kunnen we pas oogsten, terwijl het tekort nu schreeuwend is.’ Beide ondernemers zijn blij met de komst IT-Campus in Rotterdam.

Groots denken
Maar is het allemaal niet te laat? ‘Nee, zeker niet’, zegt Ron Bormans, voorzitter van het College van Bestuur van Hogeschool Rotterdam tijdens het rondetafelgesprek onder leiding van Tanja Jadnajansing van Albeda met onder meer Marieke Dekker, Executive Director VodafoneZiggo en de zes studenten.
Bormans levert jaarlijks tussen de 400 à 500 ICT-studenten per jaar af. ‘Dat is niet genoeg en na hun studie pakken ze de trein naar de creatieve ICT-gerelateerde industrie in Amsterdam en Utrecht. Om studenten te behouden moeten we in de overtreffende trap denken. De campus gaan Rotterdam de noodzakelijke boost geven.’
Voor de huidige studenten ziet de start van hun carrière er rooskleurig uit. Zodra ze het over hun IT-opleiding beginnen gaan de ogen glimmen. ‘Veel mensen denken dat je als IT’er de hele dag achter een scherm zit, maar dat is niet zo’, zegt de een. ‘Het is mooi om dingen te maken die het leven gemakkelijker maken. Met de campus kunnen we straks nog mooiere producten op de markt zetten’, zegt een ander.

Fotoreportage

Bijlagen
Deel artikel