Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/180205%20Masterclass%20Toezichthouderschap.jpg
De capabele vrouw is geen mythe
Datum: 05-02-2018

“Binnen mannennetwerken is diversiteit simpelweg geen issue. Het wettelijke streefcijfer van 30% vrouwen in de top wordt praktisch nergens nageleefd.” Bij ABN AMRO organiseert het VNO-NCW VrouwenNetwerk op 5 februari een masterclass over Toezichthouderschap. Oud-voorzitter van VNO-NCW Metropool Amsterdam Marry de Gaay Fortman vertelt wat effectief toezichthouderschap inhoudt en welke uitdagingen er voor vrouwen liggen.

Door Patrick Krom

De Gaay Fortman is naast haar functie als advocaat-partner bij Houthoff onder meer lid van de Raad van Commissarissen van KLM en De Nederlandsche Bank. Ook is ze voorzitter van Stichting Topvrouwen en van de Raad van Toezicht van Toneelgroep Amsterdam. Vanuit haar uitgebreide eigen ervaring deelt zij met humor en enthousiasme haar inzichten met de aanwezige vrouwen.

Meer dan ervaring alleen
Persoonlijke waarden en vaardigheden die een commissaris moet hebben zijn onder meer integriteit, respect, objectiviteit en goed communiceren. “Het gaat niet alleen om je inhoudelijke kennis en kunde. Het is toch duidelijk dat je die hebt? Headhunters die daarop selecteren, zetten je op het verkeerde been.” Uit eigen ervaring geeft De Gaay Fortman nog meer tips. “Commissaris zijn kan soms heel persoonlijk worden. Dan moet je een stapje terug kunnen nemen en het belang van de onderneming voor ogen houden. Blijf je ook bewust van je rol. Het bestuur hoeft je adviezen niet op te volgen, dat vinden veel mensen heel moeilijk. Wees tenslotte niet bang in te grijpen en durf om te gaan met een onzekere afloop. Je zit in hetzelfde schuitje, je kan er plezier uit halen door iets met elkaar op te lossen.”

Geen issue
“Het toezichthouderschap is aan verandering onderhevig en wordt geprofessionaliseerd”, vervolgt ze. “Dat is in het voordeel van vrouwen, hoewel het nog veel beter kan. Met name in de benoemingsprocedure wordt er nog teveel achterover geleund. Binnen mannennetwerken is diversiteit simpelweg geen issue. Het wettelijke streefcijfer van 30% vrouwen in de top wordt praktisch nergens nageleefd.”

Het advies voor vrouwen luidt: durf je ambities kenbaar te maken binnen de organisatie, laat weten dat je ergens voor staat en ergens naar toe wil. Zo moeten vrouwen zichtbaarder worden voor benoemingen. Dat sluit aan bij de missie van Stichting Topvrouwen. De Gaay Fortman is voorzitter van deze stichting, die een database bijhoudt van vrouwen aan de top. Deze database bevat nu zo’n 1500 profielen en wordt wekelijks benaderd door headhunters en (beursgenoteerde) bedrijven. Daarbij is ook aandacht voor vrouwen die actief zijn in het mkb, onderwijs en (semi-)publieke instellingen. “De database ontkracht de mythe dat capabele vrouwen er niet zouden zijn.”

Een steun in de rug, een trap onder de kont
“Bereid je goed voor als je ergens wil toetreden en maak concrete afspraken. Verdiep je in het bedrijf en zoek om te beginnen iets dat dicht bij jezelf ligt, zodat je kan wennen aan je positie. En het belangrijkste: vrouwen moeten meer voor zichzelf opkomen en elkaar meer gaan helpen.” Caroline van Reenen, voorzitter van het VrouwenNetwerk, luidt de afsluitende borrel in met de woorden: “Deze masterclass was een steun in de rug, maar ook een trap onder de kont.”

Bekijk de website van Stichting Topvrouwen
Bekijk hier de fotoreportage
Bekijk hier​ de presentatie
Bijlagen
Deel artikel