Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/180130%20VrouwenNetwerk%20IJsland.jpg
‘Quotum enige oplossing’
Datum: 29-01-2018
​Ze waren tegen, de vrouwelijke ondernemers van IJsland. Maar nu de quotumwet er eenmaal is, zijn ze om. “Ik geef toe,” zegt  Guðrún Hafsteinsdóttir, president of the Federation of Islandic Industries, de zusterorganisatie van VNO-NCW, “ik was faliekant tegen, maar de quotumwet heeft de samenstelling van de raden van bestuur in het bedrijfsleven evident veranderd in een ongelooflijk korte periode. De directies zijn divers geworden en de kwaliteit van hun beslissingen is daardoor verbeterd.”

Het Platform VrouwenNetwerken van VNO-NCW en MKB Nederland organiseerde in januari een vierdaagse reis naar IJsland. Een delegatie van 16 vrouwelijke ondernemers en directeuren verkende niet alleen de handelsmogelijkheden, maar onderzocht ook hoe IJsland de gendergelijkheid bevordert. IJsland is wat dit betreft een walhalla; het land staat al negen jaar op nummer 1 in Global Gender Gap Index, die elk najaar door het World Economic Forum wordt uitgebracht. Nederland zakte in 2017 met drie plaatsen naar 32 en moet nu zelfs ‘opkijken’ tegen landen als Rwanda (4), Mozambique (29) en Moldavië (30).

“Om te versnellen, is een quotumwet de enige oplossing,” zegt  missieleider Louise Beduwé, tevens manager van het VNO-NCW VrouwenNetwerk, stellig op de vraag welke lessen de delegatie uit IJsland meeneemt. “De quotumwet heeft de wereld in IJsland veranderd. Dat is volkomen duidelijk geworden.”

Hafsteinsdóttir waarschuwt de Nederlandse vrouwen dat ze goed beslagen ten ijs moeten komen. “Ik zit in diverse besturen en krijg regelmatig van mannen te horen: ‘Wij kunnen geen vrouwen vinden, jij moet daarvoor zorgen’. Ik heb inmiddels een persoonlijke lijst waarop 40 capabele vrouwelijke bestuurders staan. En word je zelf door een raad van bestuur om advies gevraagd, benaderd voor een zetel of een presentatie, zeg altijd ja!”

Caroline van Reenen, voorzitter Platform VrouwenNetwerken VNO-NCW en MKB Nederland, scherpt door de lessen uit IJsland de lobby voor gendergelijkheid aan op de volgende punten:​
 • Invoering van een quotumwet.
  Bedrijven vanaf 25 medewerkers worden, op straffe van een geldboete, verplicht het aandeel van vrouwen in raden van bestuur en commissarissen te verhogen naar minimaal 40 procent.
 • Gelijke rechten voor mannen en vrouwen, te beginnen met het ouderschapsverlof.
  Van Reenen: “In IJsland krijgen de ouders 9 maanden verlof na een bevalling. De eerste drie maanden zijn verplicht voor de moeder, de tweede drie maanden zijn verplicht voor de vader en de laatste drie mogen de ouders zelf verdelen. En de zorglasten van de zwangerschap worden beter over de werkgevers verdeeld. Voor een werkgever maakt het dan niet meer uit of hij een man of een vrouw in dienst neemt. Laatst kwam een van mijn vrouwelijke medewerkers vragen of ze een week verlof mocht omdat haar kindje naar het ziekenhuis moest. Daar heb ik mee ingestemd op voorwaarde dat de vader ook verlof zou aanvragen. Aan die mogelijkheid hadden deze jonge ouders niet eens gedacht. Positief is dat de vader dat verlof zonder problemen kreeg.
 • Voldoende en betaalbare kinderopvang.
  In IJsland zijn er ook veel werkgevers die opvang bieden. Het is daar gewoon dat kinderen worden meegenomen naar het werk.
Gebruik het netwerk van VNO-NCW West om informatie en inspiratie op te doen over de IJsland-missie. De volgende leden gingen mee:  
 • Astrid van Heumen, Corporate Casting, VNO-NCW metropool Amsterdam
 • Fauzia Mahomed Radja, FM Consultancy, VNO-NCW Rotterdam
 • Anja de Vos-Biemans – KPN, VNO-NCW Den Haag
 • Marian van Eck, Liber Dock, VNO-NCW Den Haag
 • Charlie Ortega, stichting PEP, VNO-NCW Den Haag
 • Corine Laurant, stichting Kinderopvang Purmerend, VNO-NCW Noordwest-Holland
 • Joke Brouwer, Taxi Brouwer, VNO-NCW Rijnland
 • Jacqueline van den Berg, Technober, VNO-NCW Noordwest-Holland
 • Willemijn van Sandick, Vastrecht Belastingadviseurs, VNO-NCW Den Haag
Bekijk de vlog​ over de vierdaagse reis van het Platform VrouwenNetwerken naar IJsland

Bekijk de fotoreportage van de vierdaagse reis van het Platform VrouwenNetwerken naar IJsland

Lees meer over het Platform VrouwenNetwerken van VNO-NCW en MKB Nederland

Meer informatie: Louise Beduwé​

Bijlagen
Deel artikel