Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/media/Afbeeldingen%20Nieuwsbrief%20West/180125%20Putten.jpg
Lobbysucces: Bouw Pallasreactor stap dichterbij
Datum: 24-01-2018

Het Argentijns-Nederlandse consortium ICHOS zal de nieuwe Pallas-reactor in Petten ontwerpen en bouwen. Afgelopen woensdag werd de overeenkomst getekend op de Argentijnse ambassade in Den Haag. Door de selectie van deze partij, komt de projectrealisatie dichterbij. De nieuwe reactor zal voornamelijk medische isotopen produceren en kost meer dan een half miljard euro. 

Of de reactor daadwerkelijk gebouwd wordt, hangt nu af van de vraag of er voldoende private investeerders zijn te vinden. Volgens de stichting Voorbereiding Pallas-reactor hebben 'serieuze internationale private investeerders' hun interesse getoond. Hermen van der Lugt, directeur van de stichting: “Dit is een mijlpaal. Er is sprake van blijdschap maar ook van opluchting omdat we na 2,5 jaar deze aanbestedingsprocedure hebben afgesloten."

Australië
ICHOS is een consortium bestaande uit het Argentijnse bedrijf INVAP dat eerder ervaring opdeed met de bouw van een reactor in Australië en de Nederlandse bedrijven Croonwolter&Dros en Mobilis. Met een omzet van 550 miljoen euro en 3.000 medewerkers is Croonwolter&Dros naar eigen zeggen het grootste in elektrotechniek, werktuigbouwkunde, automatisering en informatisering gespecialiseerde bedrijf van Nederland. Mobilis is een civiele bouwer met een omzet van circa 120 miljoen euro.

Volgens Juan Pablo Ordonez, bestuursvoorzitter van ICHOS, is de operationele flexibiliteit de sterke kracht van de nog te bouwen reactor.
De reactor kan daardoor goed inspringen op de vraag vanuit de 'veranderende' markt.

Per dag worden 30.000 patiënten wereldwijd geholpen met de medische isotopen uit Petten. Daarnaast kan Nederland een sleutelrol blijven spelen in onderzoek en de ontwikkeling van nucleaire medicijnen en is Pallas zeer belangrijk voor de werkgelegenheid in Noord-Holland.

Bijlagen
Deel artikel