Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/media/Afbeeldingen%20Nieuwsbrief%20West/180125%20Baanfiets.jpg
Fiets zonder stuur
Datum: 24-01-2018

“Ik noem het altijd de fiets zonder stuur.” Tijdens het jaarlijks Sportinnovator Event XL is het project ‘Anders sturen met de baanfiets’ van de TU Delft en het Rotterdamse KOGA uitgeroepen tot een van de zes prijswinnaars van de Nationale Sportinnovator Prijs 2017. “Dit laat hoe dan ook zien dat er in de sport ruimte is om te innoveren”, aldus Arend Swab, onderzoeker bij de TU. ​

“Het lijkt heel simpel en iedereen kan fietsen, maar als je iemand vraagt: hoe werkt de fiets nou precies dan weten mensen dat niet. Het is eigenlijk een heel leuk en intelligent apparaat, waarbij nog leuke nieuwe ontwikkelingen mogelijk zijn.” Arend Schwab is als onderzoeker van de TU Delft nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van een nieuwe baanfiets. De technische universiteit werkt samen met de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) en fietsenleverancier KOGA uit Rotterdam aan een nieuwe baanfiets voor de Olympische Spelen 2020. Vanuit meerdere disciplines is de TU Delft betrokken. Aerodynamici denken mee over het verder verlagen van de luchtweerstand  en materiaaldeskundigen helpen een frame te creëren met een optimale stijfheid bij een minimaal gewicht. 

Op de TU Delft wordt veel onderzoek gedaan naar de stabiliteit en besturing van de fiets. “Het is belangrijk de geometrie van de fiets zodanig op de rijder af te stemmen dat deze optimaal wendbaar is en tegelijkertijd al het vermogen dat de fietser levert omzet in voorwaartse snelheid,” legt Schwab uit. “We kwamen uit op het ontkoppelen van het steunen op de fiets, waarbij je heel veel kracht zet, en het sturen zelf.” 


Nationale Sportinnovator Prijs
Met de baanfiets werd de TU Delft en Koga uitgeroepen tot Nationale Sportinnovator 2017. De andere prijswinnende innovaties zijn:
• Krachtmeter voor klimsport;
• Row4: efficiënter roeien en coachen met real time data;
• The sailing coach voor Enoshima: applicatie voor optimale vaarroute; 
• Aangepaste rolstoelwielen;
• Arion: slimme inlegzool voor hardlopers. 

Uit 36 ingediende voorstellen zijn zes innovaties gekozen door een jury bestaande uit een delegatie van het Topteam Sport en experts uit het veld. Het thema van de Nationale Sportinnovator Prijs 2017 was “Towards Tokyo 2020’, waarmee op zoek is gegaan naar revolutionaire ideeën die potentieel van grote invloed zijn op de sportprestaties van TeamNL. De winnende innovaties blinken uit in hun grote impact voor de (top)sport en komen tegemoet aan een actuele behoefte of vraag van de sporters of coaches/trainers zelf, aldus de organisatie.

Tegen de regels
Met de geldprijs kan de TU Delft het prototype van de nieuwe baanfiets nu echt gaan bouwen. "Als we daarmee goede prestaties leveren, zal de concurrentie wel onmiddellijk zeggen: dat mag helemaal niet, dat staat niet in de regels! Het zou best kunnen dat het Olympisch Committee onze nieuwe baanfiets verbiedt. Maar we laten hiermee hoe dan ook duidelijk zien dat er ruimte in de sport is om innovatieve dingen te doen,” besluit Schwab.

Bijlagen
Deel artikel