Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/media/Afbeeldingen%20Nieuwsbrief%20West/180125%20Mark%20en%20Willem.jpg
Honderd procent circulaire isolatiematten
Datum: 24-01-2018

​Groene groeiers Martijn Vinke en Marc van der Heijden hebben een productieproces zonder afval. Als eersten ter wereld maken ze isolatiematten van papierafval, die na gebruik weer grondstof zijn voor nieuwe matten. Voor Koning Willem Alexander reden hun fabriek EverUse te openen op 23 januari.

Door Annemarie van Oorschot

Marc van der Heijden is lid van VNO-NCW Den Haag en samen met zakenpartner Martijn Vinke actief in het VNO-NCW-netwerk Groene Groeiers. Van der Heijden (45) is pas twee jaar geleden het ondernemerschap ingestapt. Met een missie: hij streeft naar afvalloze steden. Die uitdaging heeft hij onlangs in de VNO-NCW-community Groene Groeiers voorgelegd aan andere ondernemers. Ingenieursbedrijf Sweco heeft al gereageerd en is het eerste bedrijf in de community die wil meehelpen de uitdaging te realiseren. Op de nieuwjaarsreceptie van VNO-NCW West op 11 januari presenteerden Van der Heijden samen met Eric van Schie (CFO Sweco) hun match. (meer informatie).

TRIBOO
Van der Heijden heeft twee bedrijven waarmee hij zijn missie wil waarmaken: EverUse en TRIBOO. TRIBOO maakt voor klanten nieuwe producten van hun eigen afval, zoals tafelbladen van oude laptops en toetsenborden. Samen met circulaire ontwerpers creëren ze unieke producten, die helemaal afgestemd zijn op de behoeften van de klant. “Ik laat klanten de waarde van afval inzien”, zegt hij. “Je weet niet half wat bedrijven weggooien of jaren in de opslag zetten.”

EverUse
Het bedrijf EverUse maakt uit papierafval isolatiematten voor de bouw en industrie. Het productieproces is uniek in de wereld en heeft het Cradle to Cradle Certificaat opgeleverd. Het papierafval is inktvrij. Mede hierdoor is de grondstof voor de matten zuiver en kan het snijafval - dat aan de achterkant van de lange machine in een bak valt – rechtstreeks terug naar de voorkant van de machine om daar opnieuw als grondstof te worden ingevoerd. De isolatiematten blijven bovendien in bezit van EverUse. Als na 10, 20 jaar een gebouw gesloopt wordt, kunnen de matten opnieuw als grondstof de machine in.

Z.K.H.
Voor Koning Willem Alexander was dit bijzondere productieproces reden om op 23 januari de nieuwe fabriek in Sneek te openen. Dat leverde de nodige publiciteit op. “We maken de matten op maat”, promoot een enthousiaste Vinke hun product die dag bij de NOS op Radio 1. “De inkoopprijs ligt wel iets hoger, maar wij gaan straks de grondstofwaarde terugbetalen. Bij de toenemende schaarste aan grondstoffen kan die waarde alleen maar toenemen. En omdat we de matten op maat kunnen maken, bespaar je ook nog eens arbeidskosten in de bouw.”
De productietijd kan ook geen hindernis zijn bij de aankoopbeslissing: een mat rolt in circa 13 minuten van de productieband, een forse eengezinswoning kan binnen 1 dag geïsoleerd zijn. 

Een product dat én betaalbaar is én milieuvriendelijk, daar is vraag naar in de huidige, aantrekkende economie. Het is aannemelijk dat Marc van der Heijden en Martijn Vinke hun predicaat ‘Groene Groeier’ binnen afzienbare tijd waarmaken.


Ben je…
1. ondernemer,
2. met groeiambities,
3. die je op een groene manier wilt realiseren (circulair, gebruik van duurzame energiebronnen, oog voor biodiversiteit),
4. en ben je lid van een van de regionale verenigingen van VNO-NCW of van een bij VNO-NCW aangesloten brancheverenigingen, …
Word dan groene groeier en sluit je aan bij de VNO-NCW community op www.groenegroeiers.nl

Lees het interview met Marc van Heijden in het ledenmagazine West. Klik hier.

Bijlagen
Deel artikel