Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/media/Afbeeldingen%20Nieuwsbrief%20West/180125%20Boete%20op%20ondernemen.jpg
‘Boete op ondernemen’
Datum: 24-01-2018

​“In algemene zin is het niet juist om specifiek familiebedrijven extra te belasten. Maar we moeten verder kijken dan ons neus lang is.” Waar VNO-NCW en de Vereniging voor Nederlandse Familiebedrijven de verhoging in box II onbegrijpelijk vinden, wil Robert Bloemers niet te snel oordelen. Hij is lid van het DGA-netwerk van VNO-NCW West en commissaris bij ingenieursbedrijf Imbeba Groep in Haarlem.

door Pieter van der Meulen

​‘Onbegrijpelijk’ en ‘een boete op ondernemen’ noemt Dirk Jan Sinke, beleidssecretaris fiscale zaken van VNO-NCW, de verhoging van het belastingtarief in box II. Wat staat er precies te gebeuren? De komende drie jaar voert het kabinet veranderingen door in het belastingstelsel. De veelbesproken afschaffing van de dividendbelasting is daar een voorbeeld van, maar ook de belastingverhoging over uitgekeerde winsten van 25 naar 28,5 procent. Deze tariefverhoging treft vooral familiebedrijven. Het kabinet neemt de maatregel als tegenwicht tegen verlaging van de vennootschapsbelasting, omdat anders, zo redeneert het kabinet, de BV als rechtsvorm te aantrekkelijk wordt. Overigens een onterechte redenering, zo blijkt uit recent onderzoek van het CPB.

Belonen in plaats van beboeten
In box II wordt winst belast die wordt uitgekeerd aan de directeuren en grootaandeelhouders (dga’s) van bedrijven. Bij 70 procent van de ondernemingen blijft deze uitgekeerde winst gewoon binnen het bedrijf, als buffer of voor investeringen. Dga’s die de winst niet uitkeren maar teruginvesteren in hun bedrijf, moeten worden beloond. In plaats daarvan dreigt nu voor hen een boete, stelt Sinke. Lees zijn column ‘Onbegrijpelijk om familiebedrijven meer belasting te laten betalen’.

Erop achteruit
“Terwijl heel Nederland erop vooruit gaat, gaan familiebedrijven erop achteruit,” onderstreept Albert Jan Thomassen, directeur van de Vereniging van Nederlandse Familiebedrijven, de kritiek van Sinke. Familiebedrijven hebben een gezamenlijke omzet van pakweg 343 miljard euro en zijn verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de banen in Nederland. Dat juist deze bedrijven de rekening gepresenteerd krijgen, is een doorn in het oog. “De tariefverhoging is een ‘beperkende factor’. In een situatie van overdracht moet die overname gefinancierd worden. Dat geld moet dan een keer uitgekeerd worden. Daarvoor heb je nu minder mogelijkheden.” Luister naar zijn toelichting in een interview op BNR.

Nuance
“Door geen begrip te hebben voor de aanpassingen kom je niet verder. Er staat nogal wat te gebeuren de komende jaren. We moeten verder kijken dan onze neus lang is voordat we oordelen.” Robert Bloemers is lid van de Raad van Commissarissen van de Imbema Groep, een industriële groothandelsorganisatie met een breed assortiment producten en diensten in de energie- en waterbranche, de mobiliteitsmarkt, bouw en infra, offshore en maritieme wereld en handel en industrie. Bloemers is van 1983 tot 2017 algemeen directeur van de Imbema Groep geweest. In april 2017 is de directie van het bedrijf overgedragen aan de derde generatie in het familiebedrijf, zoon Alexander Bloemers. “De nieuwe generatie doet het op haar eigen manier maar ik heb veel vertrouwen in de toekomst, ook met de nieuwe regelgeving. Mijn rol is verschoven maar ik ben nog altijd nauw betrokken. Ik ben voorzichtig met een uitspraak over het gevolg van de nieuwe belastingmaatregelen. Er zijn meerdere reacties mogelijk. Een reactie zou kunnen zijn dat bedrijven versneld gaan uitkeren. Maar het is simpelweg te vroeg om de veranderingen categorisch af te wijzen. Het levert in ieder geval stof op voor discussie, die zullen we de komende tijd gaan voeren.”
Lees meer over het DGA Netwerk van VNO-NCW West

Bijlagen
Deel artikel