Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/161208%20Eindejaarsbijeenkomst%20Rotterdam.jpg
Manifest: Next level Rotterdam
Datum: 18-12-2017

​Tijdens de Eindejaarsbijeenkomst in het stadhuis presenteerde VNO-NCW Regio Rotterdam in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezing het manifest voor de economie van Rotterdam: Next level Rotterdam.

Door Merijn van Grieken/ Van Grieken Tekst

In Rotterdam gebeurt het. Hier moet je zijn. Hier begint de toekomst. ‘Vriend en vijand zijn het erover eens dat Rotterdam een schwung, een vibe, te pakken heeft die aanstekelijk is en dat merken ze tot ver over de grens’, zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb in de Burgerzaal. Hij zou ‘de halve wereld’ kunnen afreizen om ‘het verhaal van Rotterdam’ te vertellen.

Enorm potentieel
Wat is dat verhaal? De toekomst van de stad zoals Aboutaleb hem ziet, is vergelijkbaar met de visie van VNO-NCW Regio Rotterdam: De regio is een ondernemend internationaal gebied met een enorm potentieel. ‘Om ook in de next economy een voortrekkersrol te spelen kunnen de ambities in onderwijs en aansluiting op de arbeidsmarkt en het leefklimaat niet groot genoeg zijn’, zegt Diederik van Dommelen, voorzitter van VNO-NCW Rotterdam die het manifest presenteerde.

Flow vasthouden
VNO-NCW roept het nieuwe college op om in haar beleid en besluiten de komende jaren alles te doen om ‘de flow vast te houden’ en ‘in te zetten op nieuwe ontwikkelingen’. De noodzaak tot transitie naar de next economy - waar Aboutaleb in zijn toespraak ook op hamert en van droomt - en de gunstige economische omstandigheden maken dit hét moment voor Rotterdam om serieus te investeren in IT Onderwijs (in augustus 2018 wordt de IT Campus geopend), ambitieus bouwen, slimme zorg, cultuur overal, duurzaam bereikbaar, circulaire economie en urban food.

Verbinden en verdichten
‘We willen alles en iedereen met elkaar verbinden. Verdichten is een belangrijke term voor de toekomst van de stad. Het betekent leefbaarheid en prettig wonen en economische kansen in één’, aldus Van Dommelen. De overheid zou een faciliterende en stimulerende rol moeten pakken en zich richten op de zeven punten, vindt VNO-NCW Regio Rotterdam.

‘Ik heb geen glazen bol, maar dromen mag altijd. En naast het hopen kun je plannen. Aan het einde van de optelsom van hopen, plannen en je best doen, kom je weer een stapje verder voor de stad’, zegt Aboutaleb.

De Nieuwe Held 2017: Beequip
Niet eerder schreef oprichter Joris Linders zijn startup Beequip zich in voor een wedstrijd. ‘En bij de eerste inschrijving is het meteen raak’, lacht Linders omringd door collega’s en zijn medestrijders Daan, Progress Biotech en Intermax.
Beequip blijkt dit jaar de Rotterdamse vernieuwer met onvervalst Rotterdams dna, vindt de jury. Het bedrijf is een nieuwe financier van zwaar materieel (equipment) voor de bouw, infra en logistieke sector. ‘Het MKB is de motor van de Nederlandse economie en zij kunnen met behulp van onze equipment leasing oplossingen echt groeien’, zegt Linders.
Met de uitreiking van de Nieuwe Heldenprijs stimuleert VNO-NCW Regio Rotterdam het innovatieve ondernemerschap. De uitverkiezing is bedoeld om succesvol ondernemerschap te belonen en zichtbaar te maken, zodat deze ondernemers anderen kunnen inspireren en motiveren met hun visie, passie en overtuiging.

Fotoreportage

Bijlagen
Deel artikel