Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/171031%20Ondernemers%20samen%20aan%20circulaire%20economie.jpg
Ledencommunity groenegroeiers.nl
Datum: 29-11-2017
Lees het artikel​ in magazine West. van december 2017.

Hij, Ton van Oostwaard, veilde op 31 oktober een halve hectare beplanting. Hij, Marcel Grit, stak direct zijn hand op. Het werd een match met als doel CO2 en fijnstof uit de lucht te halen. 
Van Oostwaard, eigenaar van projectbureau My Earth Futureproof, wil langs snelwegen en onder vliegroutes speciale soorten planten neerzetten die extra veel CO2 en andere vervuilende stoffen kunnen opnemen. Binnen het gelijknamige concept kunnen ondernemers grond ter beschikking stellen of planten adopteren. 
Marcel Grit is commercieel directeur bij infrabedrijf en projectontwikkelaar Roelofs. Het bedrijf richt zich op duurzame vernieuwing van de infrastructuur. Het heeft tien zandwinningsgebieden in beheer, waarvan de braakliggende grond tijdelijk als voedingsbodem kan dienen voor de planten van Van Oostwaard. 

Hij, Jan Kempers, wil de transportcorridor tussen de Zoeterwoudse brouwerij en de Rotterdamse haven de groenste van Europa maken. Hij,  Jacco van der Burg, is gespecialiseerd in elektrisch vervoer en maakte de match. Jan Kempers is directeur Sustainable Development bij Heineken. Dagelijks worden 200 containers bier naar de haven vervoerd, het eerste deel van het traject per vrachtwagen en tweede deel per binnenvaartschip. Kempers streeft naar emissievrije transportmiddelen. Dat is geen ABC-tje, omdat het zwaar transport betreft. Diverse technologieën zijn er – zoals zware accu’s of waterstof -  maar de business case is nog niet rond. Wie durft er al te investeren in schepen die volledig op duurzame energiebronnen varen? En in de bijbehoren infrastructuur van oplaad- of tankstations?

Jacco van der Burg is innovatiemanager bij het energie-services-bedrijf Engie. Hij kan elektrische stations voor het laden en inwisselen van accu’s faciliteren. 

Op 31 oktober heeft VNO-NCW de community Groene Groeiers gelanceerd. Deze community is besloten en uitsluitend toegankelijk voor ondernemers. Om elkaar te helpen bij de groei van hun bedrijf op een groene manier, kunnen ondernemers uitdagingen plaatsen. Zo heeft een afvalverwerker gevraagd: 'Wie wil meedenken over het terugdringen van niet-recyclebare verpakkingen?' Een ander heeft een uitdaging geplaatst voor de ontwikkeling van een inkoopmethodiek voor duurzame bouwmaterialen.

Deelnemers in de community kunnen eenvoudig hun interesse in een uitdaging kenbaar maken via de digitale knop 'participeren'.  Zij worden vervolgens benaderd door de ondernemer die de uitdaging geplaatst heeft.  De matches die op deze manier tot stand komen hebben groene business cases tot doel, waarvan niet alleen alle betrokken ondernemers profiteren, maar die ook uitputting van natuurlijke hulpbronnen en klimaatverandering tegengaan. 

Een maand na de lancering telt de community al ruim 60 deelnemende bedrijven en bijna 20 uitdagingen. De groep is gevarieerd: van innovatieve scale up-bedrijven en aloude familieondernemingen tot multinationals, zoals Heineken en DSM. Voor leden van de vijf regionale verenigingen van VNO-NCW of van de bij VNO-NCW aangesloten brancheorganisaties is deelname aan de community gratis.

Meld je aan op: www.groenegroeiers.nl
Bijlagen
Deel artikel