Hét ondernemersnetwerk in de Randstad
VNO-NCW WEST  >  Nieuws

Nieuws

Machtigingen beherenMachtigingen beheren
http://www.vno-ncwwest.nl/NieuwsFoto/171130%20Westlandse%20jongeren%20verbeteren%20de%20wereld.jpg
Jong Westlands talent koesteren
Datum: 29-11-2017

​Met een miljoen van het Westlandse bedrijfsleven en een opstartbijdrage van een kwart miljoen van de gemeente moet Horti Heroes vanaf nu op eigen kracht verder. Stichting Horti Heroes wil ondernemerschap bij Westlandse jongeren stimuleren en talent van buiten de regio aantrekken. “De tuinbouw werkt al 130 volgens dezelfde tradities, maar de wereld verandert. We moeten meebewegen.”

Door Patrick Krom

Eerder dit jaar werd Horti Heroes aangekondigd onder de naam Westland Talent Academy. Met een nieuwe naam, fris elan en een nauwe samenwerking met World Horti Center, de gloednieuwe hotspot voor internationale tuinbouw, wil Horti Heroes dé ontwikkelingsplaats worden voor opkomend ondernemerschap in die sector. De ambities zijn groot. Zo moet er worden bijgedragen aan globale thema’s, zoals duurzaamheid, gezondheid en het oplossen van hongersnood. “De tuinbouw werkt al 130 jaar volgens dezelfde tradities, maar de wereld verandert. We zijn nog de grootste en de beste, maar dat is geen garantie voor de toekomst. Innovatie maakt ons weerbaarder.” aldus Desh Ramnath, ondernemer en initiatiefnemer van Horti Heroes. Volgens hem werd er tot nu toe te weinig geïnvesteerd in vernieuwing binnen de tuinbouw. “De wereldbevolking groeit, en sectoren als de voedselvoorziening en welzijn worden steeds belangrijker. Als Nederland daar nu niet in meegaat, laten we economische kansen liggen.” ​

Kruisbestuiving
Essentieel onderdeel van Horti Heroes is de samenwerking tussen verschillende industrieën. “Echte innovatie komt bijna nooit uit sector zelf. Door kruisbestuiving worden de grote stappen gemaakt. De tuinbouw in het Westland is vrij homogeen, er is vrijwel geen contact met andere sectoren. Er is zelden sprake van vernieuwing uit een andere hoek, daar staat de sector onvoldoende voor open en we zien talent wegtrekken. Daardoor lopen we inspiratie en innovatie mis.” Ramnath erkent dat het Westland niet populair is onder talentvolle jongeren. “Zij trekken naar de steden. Dat komt door het sociale aspect, maar ook door een divers aanbod van werkgelegenheid. Jongeren trekken naar plekken met een innovatief, creatief platform. Die vind je nu vooral in de steden, maar wij willen dat ook in het Westland bieden. Het Westland is het epicentrum van de tuinbouw van Nederland en heeft de beste internationale connecties.”

Drie pijlers
De formule van Horti Heroes bestaat uit drie pijlers. “Ten eerste willen we jonge talenten aantrekken en innovatief ondernemerschap aanleren. Het is niet de bedoeling dat de traditionele bedrijfsopleidingen worden vervangen. Bij Horti Heroes wordt de nadruk gelegd op jongeren een vernieuwende blik aan te leren, als aanvulling op de bestaande normen. Dat wordt gedaan door onze mentoren, maar we gaan ook bekende innovatieve CEO’s, zoals Martin van Gogh van Hoogendoorn, vragen. We willen jongeren uit het keurslijf van enkel binnen de tuinbouw trekken,” aldus Ramnath. Daarnaast worden start-ups uit verschillende sectoren volgens een succesvol incubatorprogramma bijeengebracht. “Samen gaan ze werken aan oplossingen voor globale vraagstukken van de tuinbouw. Ook start-ups van buiten het Westland zijn welkom om zich aan te sluiten bij het platform. Zo kunnen we samen groeien.” Een jaar lang worden evenementen georganiseerd, van diners tot lezingen in de stijl van TEDx, met inspirerende sprekers uit binnen- en buitenland. “Jongeren, bedrijven en investeerders maken zo kennis met Horti Heroes en onze talenten worden geprikkeld. Op die manier worden ze geënthousiasmeerd voor de kracht van de tuinbouw.”

Op 14 november jl. werd in het World Horti Center in Naaldwijk een bijeenkomst georganiseerd door Jong Management, IKN Naaldwijk en VNO NCW Westland-Delfland. Op deze bijeenkomst konden bezoekers nader kennismaken met de innovatieve visie op de tuinbouw die het WHC uitdraagt en werd Horti Heroes gepresenteerd, een stichting die jonge talenten wil stimuleren.

Lees meer over de bijeenkomst van 19 november bij WHC

Lees meer over Horti Heroes.

Bijlagen
Deel artikel